Helyi közélet

2010.06.15. 18:09

Árvíz - Több mint ötmilliárd forint a lakossági kár Borsodban

<p>Meghaladja az ötmilliárd forintot az elmúlt időszakban az árvizek által okozott lakossági kár mértéke Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ebben az összegben nincsenek benne az önkormányzati károk, valamint a védekezés költségei. A lakossági károk mértéke a megyei önkormányzat által a katasztrófavédelem, valamint a mérnök- és építészkamara segítségével elvégzett felméréséből derült ki. Csaknem háromszáz ház dőlt össze, vagy vált lakhatatlanná a megyében.</p>

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Független Hírügynökséggel azt közölte: a lakossági kár mértéke vélhetően még nem teljes, és később is érkeznek még be kárbejelentések. A korábban kiköltöztetett 4500 emberből körülbelül ezren még mindig nem térhettek haza, sokuknak nincs is hová.

A kárfelmérésre azért volt szükség, hogy a kormány a kárösszegek ismeretében dönthessen a bajba jutott emberek megsegítésének lehetőségeiről. A megyei közgyűlés elnöke egy korábbi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a kormány ígérete szerint száz százalékban megtérítik az önkormányzati feladatokat ellátó ingatlanokban, valamint az utakban keletkezett károkat. Ugyancsak teljes mértékben kártalanítják azoknak a veteménnyel beültetett földeknek a tulajdonosait is, ahová a lakott területek védelmében engedték ki a vizet.

Sok ház dőlt össze például Szendrőn és Edelényben, de a legtöbb ilyen káresemény Felsőzsolcán történt. A helyi önkormányzat adatai szerint a 2200 lakóingatlanból 1800-at ért valamilyen mértékű kár. A még nem végleges adatok szerint 160 ház omlott össze, vagy vált lakhatatlanná. Az önkormányzati ingatlanokat, utakat ért kár eléri az 1,2 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában