Beugró párosként közel a csodához

Fucsovics Márton (balra) hamar megértette magát Nisioka Josihitóval
Fucsovics Márton (balra) hamar megértette magát Nisioka Josihitóval - © Fotó: Szeifert Judit
Nyíregyháza – A Sam Querrey elleni meccs előtt Fucsovics Márton legendák ellen léphetett pályára az Australian Openen.

Kedden Sávolt Attila, Fucsovics Márton (80. a világranglistán) edzője írt arról, hogy tanítványa a japán Nisioka Josihitóval (168.) az első helyen áll a férfi párosok várólistáján az Australian Openen (55 millió ausztrál dollár, kemény pálya). Ez azt jelentette, hogy visszalépés esetén ők a beugrók az év első Grand Slam-tornáján.

Nos, a szerdai nap haladt a maga medrében, Marci edzett a szlovák Lukas Lackóval (86.), Nisioka pedig (miután az első fordulóban legyőzte 6:3, 2:6, 6:0, 1:6, 6:2-re a 27. helyen kiemelt német Philipp Kohlschreibert) lejátszotta második fordulóbeli egyes mérkőzést a Marcit a múlt szombati canberrai döntőben 5:7, 6:4, 6:3-ra legyőző olasz Andreas Seppi (76.) ellen. A japán kikapott 6:1, 6:3, 6:4-re, így tehát a nyíregyházi teniszezőt nagy csatában legyőző olasz már ott van a legjobb 32 között Melbourne-ben…

De vissza a szerdai naphoz, hiszen ezek után értesítették az alkalmi páros tagjait, hogy az orosz Jevgenyij Donszkoj, Danyiil Medvegyev duó visszalépése után be kell ugraniuk, és egy óra múlva már játszani kellene. Nem akárkik, hanem a tenisztörténelem talán leghíresebb duója, a 16-szoros Grand Slam- (abból hatot nyertek Melbourne-ben) és egyszeres olimpiai bajnok Bryan-fivérek, Bob és Mike (12.-ikek a páros világranglistán) ellen.

Nem egészen két és fél óra múlva úgy állt a történet, hogy Marciék három bréklabdára kerültek attól, hogy a meccsért adogathassanak a negyvenedik évükben járó legendák ellen. Az első szett a „miénk” lett 7:5-re, a másodikban pedig 4:4-es állásnál, Bryanék adogatása közben 40:0-ra vezettek. A párospecialisták azonban kihúzták magukat a csávából, majd 6:5-ös vezetésüknél ők brékeltek, a döntő játszmát pedig könnyedén behúzták, így 5:7, 7:5, 6:1-re nyerték meg az 1 óra 55 percig tartó mérkőzést. A két Bryan amúgy showmannek sem utolsó, hol a mellüket összedöngetve ünnepeltek egy-egy pontot, egyszer pedig egy elrontott ütés után taslit adott egyik a másiknak, mire a sértett eljátszotta a „nagyhalált”.

– Nagy élmény volt ellenük játszani, olyan, mintha Federerrel egyest játszana az ember, úgy is mentünk fel, hogy nincs veszítenivalónk – nyilatkozta a mérkőzést követően Fucsovics Márton, aki élete első Grand Slam-főtáblás párosmeccsét játszotta. – Fantasztikusan teniszeztünk az első két szettben, nagyon közel álltunk a csodához. Nisioka előtte egyesben lejátszott már három szettet, így érthető módon elfáradt, de a második játszma végéig miénk volt a mérkőzés. A közönség is nagyon élvezte a látottakat, mi is hamar összeszoktunk a párommal. Itteni idő szerint déltől kettőig edzettem, aztán fél négytől menni kellett párost játszani, de emiatt nem leszek fáradt a csütörtöki egyes mérkőzésemre. Játszottunk két kiélezett, hét ötös szettet, tudtam a szervát és a röptét gyakorolni, úgyhogy ezek a javamra is válhattak.
Hogy mennyire, az csütörtök hajnalban ki is derült, hiszen Marci magyar idő szerint hajnali egykor lejátssza második fordulóbeli mérkőzését a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querrey ellen. A mérkőzést a 3-as pályára írták ki, oda, ahol a nyíregyházi teniszező legutóbb juniorkorában szerepelt. Az is garantáltan nagy élmény lesz!