Szerencs

2019.06.18. 18:00

A „füvesembert” is köszöntötték

Jövőre tágul a kör, hiszen tárogatós világtalálkozót tartanak Szerencsen.

Serfőző László

Gyuri bácsi meghatódott a tárogatósok játékán

Fotó: Serfőző László

A Rákóczi Tárogatós Egyesület (Vaja), Szerencs önkormányzata és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tartották meg Szerencsen a XXII. Országos Tárogatós Találkozót.

A múlt pénteki megnyitón Nagy Csaba tárogatóművész, a találkozók ötletgazdája és vezetője üdvözölte a helyszínre érkezetteket, majd Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei közgyűlés elnöke és Nyiri Tibor szerencsi polgármester köszöntötte a tárogatósokat.

Az eseményen elhangzott, a tárogató az a hangszer, amelyen a megszólaló muzsika tükrözi, hogy a magyarság megteremtette belső harmóniáját, hitét és biztonságát, a Rákóczi-felkelés óta szabadságküzdelmeink jelképévé vált. Ma nem csatába hív a tárogató szava, hanem összefogásra szólít, ma nem valaki ellen harsog, hanem a megbékülés megteremtéséért szólal meg és kéri, hogy békességben élő közösségként védjük meg felbecsülhetetlen történelmi értékeinket. Koncz Ferenc megjegyezte, a tárogató mindenkinek súg valamit, ezzel a hangszerrel meg kell küzdeni, olyan, mint a magyar lélek. Kicsit göcsörtös, de ha az ember eltalálja a fogást rajta, akkor jellemezhetetlen gyönyörűséget ad.

Szakmáztak is

A tárogatósok pénteken érkeztek a Hegyalja Kapujába és már ezen a napon elkezdődtek a szakmai tanácskozások, bemutatkozások. A nap meglepetéseként köszöntötték az éppen Szerencsen előadást tartó Szabó Gyuri bácsit, a „bükki füvesembert,” nyolcvan tárogató harsogta kedvenc nótáját, a Krasznahorka büszke várát.

A tárogatósok másnap – koncertkörútjuk egyik állomásán – Tarcalon, Borsod-Abaúj-Zemplén megye napján adtak rövid koncertet. Az idei találkozó vasárnap zárult, jövőre tárogatós világtalálkozót tartanak Szerencsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában