Multimédia

2009.07.09. 12:04

Világhálón a legrégebbi Biblia

<p>A máig fennmaradt legrégibb keresztény Bibliából 800 oldalt tekinthetnek meg ezentúl az érdeklődök, és kutatók az interneten.</p>

A BBC szerint a kézirat a 4. században készült, és görög nyelven írták pergamen lapokra. A Bibliát az interneten a www.codexsinaiticus.org oldalon lehet megtekinteni.

Az 1600 éves Bibliának eredetileg mintegy 1460 oldala lehetett, amelyből 800-at sikerült restaurálni, és megosztani az interneten keresztül világszerte mindenkivel. A Biblia pergamen lapjai egyenként 40-szer 35 centiméteresek. A 4. században készült Biblia, a Codex Sinaiticus 1500 éven át a Sínai-félsziget egyik kolostorában pihent. Ahol 1844-ben találták rá, majd megosztották a dokumentum lapjait Egyiptom, Oroszország, Németország, és Nagy-Britannia közt.

A kutatók feltételezése szerint a kézirat azért maradhatott épen ennyi időn át, mert a Sínai-félsziget sivatagos levegője ideálisan konzerválta a dokumentumot. Ezenkívül pedig a keresztény kolostort a hosszú századok alatt nem tudták bevenni idegenek, így érintetlen maradhatott a kódex.

A Biblia restaurált oldalait a londoni Brit Könyvtár tette elérhető a világhálón az érdeklődők számára. A kutatók szerint a kézirat lehetőséget ad a korai kereszténység fejlődésének elemzésére, miután első kézből származó bizonyítékokat ad arról, hogy a Biblia szövegét miképp adták át generációról generációra. A ritka dokumentumot az interneten a www.codexsinaiticus.org oldalon lelhetik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!