Betiltották a neonácik belgrádi menetelését

A szerb rendőrség döntött a szombatra bejelentett belgrádi szélsőjobboldali felvonulás betiltásáról. A Vér és Becsület, valamint a Nemzeti Arcvonal ultranacionalista csoportok által szervezett “Menetelés Szerbia egységéért” biztonsági okokból marad el. Ugyanarra a helyre ugyanis, ahol a neonácik gyülekeztek volna, antifasiszta ellentüntetést jelentettek be szabályosan. A közben ugyancsak betiltott ellentüntetést mindössze egy órával a náci gyülekezés előtt tartották volna meg.

A rendőrség az összecsapások megakadályozására mondta ki a “szerb menetelést” tilalmát, de nem engedélyezi az antifasiszták nagygyűlését sem. Az utóbbi döntésre azért volt szükség, mert a neonácik a tapasztalatok szerint a rendőrség tilalma ellenére is kivonulnak, az ellentüntetést pedig egyenesen “provokációnak” vennék. Jó ürügy a neonácik mozgósítására. Ez esetben szinte elkerülhetetlen lenne az összecsapás és jelentős rendőri erők beavatkozására lenne szükség.

Az ellentüntetés szervezői megdöbbenéssel értesültek rendezvényük betiltásáról. Szerintük a rendőrség ezzel kiegyenlíti őket a fasiszta eszmék hirdetőivel, és fenyegetésként tüntetik fel azokat az értékeket, amelyeket hirdetnek, ezek pedig a tolerancia, az erőszakmentesség és a másságra való jog.

A neonácik megmozdulásának a betiltását leghangosabban Vajdaságból követelték. A tartományi képviselőház már huzamosabb ideje kezdeményezi, hogy nem csak a tüntetéseket, hanem a szervezeteket is nyilvánítsák illegálisnak. Az ilyen értelmű döntést már Vajdaság meghozta, de ugyanezt várná el Belgrádtól is. A tartományi székváros tavaly már megtapasztalta a neonácik menetelését Szerbia egységéért. Akkor a megmozdulás súlyos verekedéssé fajult. A neonácik az egyik laktanya udvarából támadtak rá az antifasiszta ellentüntetőkre, ami miatt akkor a hadsereget vezetésének egy részét is az a vád érte, hogy a szélsőjobboldaliak pártjára állt.