Betiltották a cigizõ, sörözõ Jézus-képeket Indiában

Az indiai Meghálaja tagállam hatóságai olyan könyveket foglaltak le, amelyekben Jézus Krisztust cigarettával és sörös dobozzal a kezében ábrázolták. A BBC pénteki híradása szerint az indiai fõvárosban kiadott mûvet általános iskolai tankönyvként használták, és az ügy óriási felháborodást váltott ki az ország északkeleti részében fekvõ Meghálaja tagállamban – ahol a lakók több mint 70 százaléka keresztény vallású.

Az “istenkáromló” mûnek nyilvánított tankönyvet Újdelhiben a Skyline kiadó jelentette meg, amely egyelõre nem reagált az ügyben. A vitatott tankönyvre az indiai Meghálaja tagállam fõvárosában, Shillong egyik magániskolájában figyeltek fel. A folyó írás tanulásához készített gyakorlófüzetben egy képen úgy ábrázolták Jézus Krisztust, hogy az egyik kezében cigarettát, a másikban sörös dobozt tart.

A többségében keresztény vallásúak lakta indiai tagállam oktatási minisztere, Ampareen Lyngdoh szerint fontolgatják, hogy törvényi eljárást kezdeményezzenek-e a kiadó ellen. Az indiai katolikus egyház pedig az érintett kiadó összes könyvét betiltotta a keresztény iskolákban. Egyúttal felszólították az indiai kormányt, hogy lépjen fel határozottan az “istenkáromló” Skyline kiadó ellen.