Betiltotta a hadsereg a tüntetéseket Bahreinben

Átvette a hadsereg az irányítást a bahreini főváros felett. A katonaság betiltotta a tüntetéseket, és azt ígérte, hogy szigorúan fellép a rend helyreállításáért.

A rendőrség csütörtöki fellépése során három ellenzéki demonstráló meghalt, csaknem kétszáz pedig megsérült. A kormányellenes tüntetők a sebesülteket ellátó kórház elé vonultak, és a királyi családra célozva a “Halál az Al-Khalifára” jelmondatot skandálták. A legnagyobb siíta ellenzéki szerveződés pedig bejelentette, nem vesz részt a parlament ülésein, és lemondásra szólította fel a kormányt. Az ellenzék a történtek kivizsgálását követeli, már egy új kormánytól.

A tanúk szerint a rendőrök éleslőszert, gumilövedéket és könnygázt használtak a tüntetők feloszlatásakor, több száz demonstráló menekült előlük. Szemtanúk szerint a rendőrök figyelmeztetés nélkül támadtak. A bahreini védelmi miniszter szerint nem volt más választás, mint a tüntetéseknek helyet adó tér kiürítése, mivel a párbeszéd minden formáját kimerítették már.

A tüntetőket a tunéziai és egyiptomi demonstrációk sikere buzdította, és azután foglalták el a teret, hogy a rendőrség korábban több siíta demonstrálót megölt.
Arra hivatkozva, hogy a bahreini helyzet az egész térséget destabilizálhatja, a Perzsa-öböl monarchiái (Bahrein mellett Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek tartoznak ide) vészmegbeszélést tartottak csütörtökön a bahreini fővárosban, Manamában – jelentette be az ország külügyminisztere.

Egy amerikai hivatalos forrás azt mondta, Hillary Clinton külügyminiszter telefonon beszélt bahreini kollégájával csütörtökön, és arra szólította fel Bahreint, hogy tanúsítson önmérsékletet a demonstrálókkal szemben. Ugyanerre hívott William Hague brit külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője is. A legnagyobb siíta ország, az ellenzéki tüntetők ellen szintén keményen fellépő Irán pedig arra szólította fel Bahreint, hogy az önmérséklet mellett figyeljen az emberek követeléseire is.

– Független Hírügynökség –