Betekinteni a gépezetbe

Betekinteni a gépezetbe
© Fotó: Bosch
Miskolc – Modern Gyárak Éjszakáját tartottak a Bosch-ban.

A közelmúltban kinyitotta kapuit a Robert Bosch Powertool Kft., hogy bárki bepillanthasson ennek az olajozott gépezetnek a működésébe. Az insider rövidtúra apropóját az Ipar 4.0 projekt adta, ami a „negyedik ipari forradalmat” vezeti be Magyarországon: automatizált és digitalizált termelési megoldások adják a jövő okosgyárait.

Izgalmas világ

A színfalak mögé bepillantani mindig izgalmas, egy olyan mágikus világ tárul fel előttünk, aminek egyébként csak a késztermékét látjuk. Különösen igaz ez a modern gyárakra, ahol ember és gép szoros együttműködése valami bámulatos olajozottság érzetét adja. De mégis hogyan jutunk el a késztermékig ?

A miskolci Bosch kéziszerszámgyártó üzemébe szervezett egyórás túrán megismerhettük a gyár történetét, ránéztünk a termelési folyamatokra, a végére pedig kicsit elkezdtük jobban becsülni a szerszámokat.

Maga a gyár automatizmusok professzionális fúziója, a hiba lehetőségét minimálisra csökkentve. A hatalmas alapterületű gyártócsarnokot belátni szinte lehetetlen, mindennek megvan a maga funkciója a folyamatokban. Még a padló és a falak is a termelés szolgálatába álltak útmutató felfestéseikkel, melyek akár egy tálca helyét is milliméter pontossággal jelölik ki előre.

A legizgalmasabb rész a túra apropóját adó ipar 4.0-megoldás bemutatása volt. Többéves fejlesztői munka eredményeként jött létre a technológia, ami erősen digitális eszközökre támaszkodva teszi gazdaságosabbá a termelést. A gyártási folyamat különböző részeit egymással kommunikáló gépek végzik, melyek irányításához minimális emberi beavatkozás szükséges.

A túra végeztével azzal a tudattal hagyhattuk el a gyárat, hogy most egy kicsit bepillanthattunk a jövőbe, és izgatottan várjuk, hogy mi lesz a következő lépcsőfok a technológiai fejlődésben.

A Modern Gyárak Éjszakáját országszerte 24 gyárban rendezték meg, több mint 2.000 ember részvételével. Az érdeklődést jól mutatja, hogy sok helyen villámgyorsan beteltek a meghirdetett időpontok.

– ÉM-KCS –


Chu Yat Pang a Ten Pao cégcsoport menedzsment tagja, Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere, Hung Kwong Yee a Ten Pao cégcsoport elnöke, Norbert Weiss a Robert Bosch GmbH alelnöke, Wong Yuk Chun a Ten Pao cégcsoport menedzsment tagja, Lee Kwan Hung a Ten Pao cégcsoport menedzsment tagja, So Shek Wing a Ten Pao cégcsoport menedzsment tagja
Miskolc - Háromszáz új munkahelyet teremt 2021-ig a kínai elektronikai cégcsoport. Miskolcon nyitotta meg első Ázsián kívüli gyárát a Ten Pao cégcsoport. A Déli Ipari Parkban lévő telephelyet csütörtökön avatták fel. A kínai tulajdonban lévő vállalat a világ egyik vezető gyártója a fogyasztási...

Miskolc, 2017. október 5. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b), Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója (b2) és Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3) a Robert Bosch Power Tool Kft. és Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. miskolci tanműhelyében 2017. október 5-én. A Bosch összesen mintegy 290 millió forint kormányzati támogatással a borsodi megyeszékhelyen megvalósuló tanműhelyfejlesztéseit a miskolci vállalat 15. születésnapján avatták fel.
Miskolc - Hazánk gazdaságának versenyképessége azon áll, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a negyedik ipari forradalom generálta változásokhoz - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Robert Bosch Power Tool Kft. és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. új tanműhelyének átadó ün...