Betegség miatt marad mindenki?

Betegség miatt marad mindenki?

Miskolc – Országos méretekben már lehet “tudni” (sejteni), hogy az önkormányzati szférában alkalmazottak közel egyharmadát bocsáthatják el a közigazgatás átalakítása, racionalizálása címén. 

Az áprilisra várt “elbocsátási hullám” során – sajtóértesülések szerint a polgármesteri hivatalok jelenlegi 37-38 ezres létszáma 30 százalékkal apadhat, írja a Népszabadság.

Egyelore Miskolcot illetően próbáltunk idevágó adatokat szerezni, ám nem jártunk sikerrel. Az Észak-Magyarország kérdésére az aljegyző válaszolt volna, ám mint mondta, neki személyesen nincsenek információi – nemhogy az esetleges elbocsátások volumenéről, de arról sem, hogy a közeljövoben ilyesmi bekövetkezne a borsodi megyeszékhelyen. Mihalecz Péter elmondta, az ügyben a jegyző illetékes, akinek az ügyben elvileg a polgármesterrel kell egyeztetnie az önkormányzatnál amúgy – “hosszabb távon” – nem kizárható átalakításokról. Csakhogy Mészáros Miklóst jelenleg betegsége tartja távol munkahelytol. Elképzelhető, hogy emiatt még el se kezdodtek a témát illető számolgatások, ami nyomán lehet, hogy – legalábbis – áprilisban Miskolcon kimarad az országos “hullámból”.

A miskolci polgármesteri hivatal kötelékében – a Városház téri, Petőfi utcai, Batthyány utcai és más részlegeiben – összesen 577-en dolgoznak jelenleg. Az önkormányzat ugyanakkor nem csak a hivatalból áll, hiszen munkáltatója a helyhatóság által fenntartott (részben pedig finanszírozott) több tucatnyi intézménye vezetőjének is – iskolaigazgatók, kórházigazgatók -, közvetett módon pedig ezen intézmények dolgozóinak munkája, állása is a városházától függ.
A szociális területen nyolc intézménye van Miskolcnak, ez nyolc igazgatói posztot jelent. “Alattuk” összesen valamivel több mint 3200-an dolgoznak.
Előbbi számokat a hivatal egészségügyi osztályától kaptuk. Az oktatási területre vonatkozó hasonló adatokat későbbre ígérte az oktatási osztály.

A borsodi megyeszékhely önkormányzatának kötelékében az oktatási területen – iskolák, óvodák, speciális tanintézmények, zeneiskolák, kollégiumok: több mint száz önálló, illetve tagintézményben – összességében 5303-an dolgoznak ezidő szerint (3405-en pedagógusi, 1958-an egyéb munkakörben). A megyei önkormányzat több mint hétezer embernek jelenti a munkahelyét: 111-en tartoznak a Megyeháza állományába, és 7562-ben adták meg kérdésünkre az önkormányzati fenntartású intézményekben (iskoláktól kórházakig) alkalmazottak számát.
A megyei képviselő-testület vezetője a küszöbön álló leépítéseket illetően azt üzente érdeklődésünkre: „nem akarnak és nem is terveznek” elbocsátásokat. Ódor Ferenc ugyanakkor fontosnak tartotta azt a kiegészítést hozzá fűzni: a kórházakat érintő kormányzati reform függvényében ma még nem tudni, végül is mi hogy alakul.