Betegek "szakzsargonja", avagy mi az a "dinamit-kezelés"

Mammográfiára váró idős hölgy tévelyeg a kórházi folyosón, mikor egy fehér köpenyes nő megszólítja: – tessék mondani, hová tetszett jönni? A néni zavartan válaszol: – Monográfiára, kedveském. A doktornő megértő szavakkal csak így reagál: – Sztereográfia az néni, mert mindkét mellét vizsgálják! Tatjana jegyzete

Lassan már megbarátkoztunk azzal, hogy itt-ott azt halljuk: infulziám van, vagy valaki éppen algériás a parlagfűre. Fel sem tűnik (mert szerencsére mi, magyarok, nem sokat járunk orvoshoz), ám van még a betegek tarsolyában “szakzsargon” bőven!

Hogy miért van tele valakinek a válla aforizmával, és hogyan lehet eljutni dinamit vagy Harry Potter kezelésre? Ezt csak az tudja megmondani, aki szakmabeli, vagy az a sorstárs, aki hasonló kezeléseken megismerkedett a furcsa, fülnek idegen szakszavakkal és próbált magyarosítani – de ha nem magyarosítani, legalább film-szereplőkkel érthetővé tenni.

Ugyan már ki érti azt a “buta kifejezést”, hogy artrózis? Ugye, hogy senki, az aforizmát viszont annál inkább! Idegen ez is, idegen az is, valamire jó lesz. Amíg az orvos nem nevet hangosan, és amíg megfelelően latinosan szólalunk meg, gond nem lehet. Aztán ha artrózis-kezelés helyett kapunk egy verseskötetet, hát, magunkra vessünk.

A költészetnél maradva, ám kicsit átnyergelve a mesék világába érünk a Harry Potter kezeléshez. Nagyi sokat hallotta az “onokától”, így biztosra veszi, hogy nem Helicobacterét, hanem a szemüveges kisfiúról elnevezett gyomor-problémáit kezelik.

Nem csak a mesék világából merítenek ihletet a betegek, hanem a televízióban sokat emlegetett robbanószer, a dinamit is elindítja fantáziájukat: az ideg-fájdalom csillapítására alkalmas dionin-kezelést például a betegi “szakzsaronban” csak dinamitnak hívják…

Az orvosok évekig tanulnak, hosszú-hosszú folyamat, mire diplomát kapnak, és rögös út vezet a gyógyításig. De vajon mikor tanítják meg nekik, hogy ne nevessenek az arcába a fogalmi dugóba keveredett betegeknek?!

Kapcsolódó cikkek:

– Tatjana –