BÉT – Kitartott a hétfői jó hangulat a tőzsdén

Budapest (MTI) – A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,02 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 22.610,62 ponton zárt kedden.

    A részvénypiac forgalma 8,6 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
    Varjú Péter, az Erste üzletkötője az MTI-nek elmondta: az előző napi jó hangulat kedden folytatódott a tőzsdéken, így a BUX is pluszban zárt, a régiós piacokat felül-, a többi európai börzét azonban kissé alulteljesítve. Hozzátette: délután a Görögországból érkező hírek hatására oldalazásba fordult a budapesti részvénypiac, a deviza- és nyersanyagpiacokkal párhuzamosan.
    A szakértő elmondta: a várakozásoknak megfelelően jól teljesített a Mol, miután Hernádi Zsolt “ügye” – akit múlt héten az egyik horvát napilap tízmillió eurós vesztegetéssel vádolt meg – az érkezett cáfolatok miatt kezd “kiárazódni” a Mol piacából.
    Varjú Péter elmondta: a BÉT-en továbbra is alacsony volt a forgalom, inkább kivárás jellemzi a befektetőket.
    Varga Zoltán, a QUAESTOR csoport elemzője hangsúlyozta: pozitív hangulatban telt a kereskedés a tőzsdéken, miután az amerikai pénzügyminiszter támogatásáról biztosította Christine Lagarde-ot a Nemzetközi Valutaalap élére.
    A magyar részvények közül a hangulatra leginkább érzékeny OTP, és Mol szerepelt jól. Kissé gyengébben teljesítettek azonban a gyógyszerpapírok és a Magyar Telekom, miután az elmúlt napokban felülteljesítették a BUX-ot.
    Az elemző szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a következő néhány napban fennmarad a nemzetközi optimizmus, így a magyar részvénypiac is tovább emelkedhet.
    A Mol 270 forinttal, 1,27 százalékkal 21.575 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban.
    Az OTP részvények ára 55 forinttal, 0,96 százalékkal 5.785 forintra nőtt, forgalmuk 4,6 milliárd forintot tett ki.
    A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,17 százalékkal 583 forintra csökkent, forgalma 1,1 milliárd forint volt.
    A Richter papírok árfolyama 50 forinttal, 0,14 százalékkal 36.150 forintra esett, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.
    A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 30,2 millió forintos forgalom mellett 250 forinttal, 1,27 százalékkal 19.450 forintra gyengült.
    A BUMIX 1.810,22 ponton zárt kedden, ez 3,26 pontos, 0,18 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.