Beszélni (és megmaradni) nehéz

Miskolc – Lehet, hogy megszűnik az egyetlen helyes kiejtéssel foglalkozó anyanyelvi rádióműsor, hangzott el szombaton a Herman Ottó Gimnáziumban, a Anyanyelvápoló Szövetség tanácskozásán.

Bár még csak folyosói pletykák támasztják alá a hírt, de lehet, hogy valós veszélyről van szó: a Magyar Rádió anyanyelvi műsorainak, így a 31. évébe lépett Beszélni nehéz című műsorának is megszűntetését tervezik- tárta a nyilvánosság elé Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatának titkára szombaton a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban, ahol a szövetség kihelyezett tanácskozását rendezték. A műsor megmaradásának érdekében dr. Deme László professzor, a műsor szerkesztője, és Kerekes Barnabás levelet írt a Magyar Rádió elnökének.

Másik rádiónál

Mint fogalmaztak, a Péchy Blanka által 1976-ban alapított anyanyelvi műsor (az egyetlen, mely a helyes kiejtéssel foglalkozik) ma is népszerű a fiatal és idősebb hallgatók körében egyaránt. Minden adás után legalább 100 levél érkezik a szerkesztőhöz. Az ország minden táján és a határon túl is eredményesen dolgoznak a Beszélni nehéz szakkörök. Az anyanyelv ápolását és helyes használatát fontosnak tartó fiatalok számos országos versenyen mérethetik meg magukat, nyáron közösen táborozhatnak, munkájukat a szövetség díjakkal és emlékplakettel ismeri el.

Kerekes Barnabás arra kérte a jelenlévő szakkörvezetőket és szakköri tagokat, hogy ha valóban megszűnik a műsor, indítsanak el levéláradatot a Magyar Rádió elnökének címezve. Ha más megoldás nem marad, a Beszéljünk nehéz műsor más rádióhoz megy át – tette hozzá a titkár.