Beszakadt egy alagút az épülő M6-os autópályán – RÉSZLETEK

60 ezer tonna löszös föld omlott az épülő M6-os autópálya egyik alagútjába a Tolna megyei Bátaszéknél csütörtökön hajnalban. A hatalmas tömegű föld valószínűleg a sok esőtől átázott és egyszerűen beszakadt, több, mint száz méter hosszú és 40 méter széles krátert hagya maga után. Az alagútban szerencsére senki nem volt, a munkások ugyanis már este hallották a reccsenéseket és látták a repedéseket.

60 ezer tonna föld szakadt le körülbelül 10 métert, rá az alagút beton tartószerkezetére, ami azonnal összeomlott. Az alagútban dolgozó munkások már szerda este látták, hogy gond lesz, észrevették a repedéseket az alagút tetején. Ezeket a repedéseket elkezdték figyelni, és amire ezek a repedések megszaporodtak illetve megnyúltak akkor az embereket és a gépeket kihozták az alagútból. Így senki nem sérült meg. A területet körbezárták.

Az alagútba csak a bányakapitányság szakemberei mehettek le.
“A keleti alagút részen lehet látni még mindig a vágatban pikkelyszerű leválásokat, repedéseket a vágat oldalában, és még mindig hallani a hangokat, amelyek jelzik, hogy mozgásban van a terület” – mondta el a Független Hírügynökségnek Kereki Ferenc pécsi bányakapitány.

Azt, hogy a leszakadt földtömeget hogyan és mikor távolítják el az alagútból egyelőre senki nem tudja, ahogy azt sem, hogy ezek után hogyan és mikor folytatódhat az alagút építése. Az épülő alagút felett ugyanis végig löszös talaj van, ami egy nagyobb esőzésnél hasonlóan, mint most beszakadhat.