"Best of the Best" minősítést nyert a Rákosi vipera LIFE program

Európa öt legsikeresebb, LIFE finanszírozású, természetvédelmi programja közé választották a zöldtárca által is támogatott Rákosi vipera LIFE programot – jelentette be Haraszthy László természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkár, Péchy Tamás, a Rákosivipera-védelmi Központ vezetője és Halpern Bálint LIFE-programvezető a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. A tájékoztatón a jelenlévők élőben is láthattak egy 45 centiméter hosszú rákosi viperát.

Június végén “Best of the Best” címmel tüntették ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által is támogatott Rákosi vipera LIFE programot. A LIFE történetében először értékelték a lezárult természetvédelmi projekteket, most a 2007-2008-as programok közül választották ki a legsikeresebbeket. Az első válogatásban 26 projektet emeltek ki, majd ezek közül nevezték meg az öt legjobbat. A díjakat június 24-én adták át Brüsszelben, ahol a nyertesek természetvédelmi programjukat is bemutatták – olvasható a zöldtárca csütörtöki közleményében.

A Rákosi vipera program lezárult részében elsődlegesen a faj tenyésztésére helyezték a hangsúlyt a szakemberek. Ezt genetikusok, állatorvosok, bakterológusok, virológusok és egyéb kutatók segítik. A központban nevelt állatokat 2010-ben engedik ki az eredeti élőhelyükre. A cél az, hogy megerősítsék a még meglévő, kis létszámú populációt. A programban az állatfaj élőhelyeit is figyelik, több helyen azok helyreállítására is szükség volt.

A fajvédelmi program 2009-től LIFE+ támogatással további öt évre garantáltja a faj megvédését célzó intézkedéseket. A projekt összköltségvetése csaknem 2 millió 261 ezer euró, ebből 74 százalék EU-s finanszírozás, 11 százalékot pedig a zöldtárca finanszíroz.

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A LIFE az uniós környezetvédelmi politika támogatásának eszköze: a természetes élőhelyek, a vadon élő növény- és állatvilág megőrzését szolgáló pályázatokat támogatja.Sporthírek