Beruházások a még zöldebb Szikszóért

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: napelemek
Szikszó – Fontos lépéseket tett Szikszó önkormányzata az elmúlt időszakban az alternatívenergia-felhasználás terén. Ezt Füzesséri József, Szikszó polgármestere mondta portálunknak.

Az Inkubátorház és a városi uszoda áramellátását napelemek segítik. Rendelkezik Szikszó három elektromos töltőállomással is, most pedig egy pályázat segítségével termálkutak fúrásának az előkészítése kezdődött meg.

Ma már bátran állíthatjuk, Szikszó elöl jár a különleges kezdeményezésekben, innovációban, környezetünk védelmében – mondta Füzesséri József. – A városi uszoda tetején 49,7 kilowatt teljesítményű napelemrendszer található. A kapacitásának köszönhetően évente mintegy 2,5 millió forint értékben termel áramot. Az intézmény éves energiaköltsége tízmillió forint, így ennek a negyedét tudjuk alternatív módon létrehozni. Az Inkubátorház 13,5 kilowatt teljesítményével évente 710 ezer forintot spórolunk meg. Fontos része a beruházásnak az, hogy ez a rendszer 25 évig biztosítja mindezt, még az utolsó években is 80 százalékos kapacitással.

Arról is tájékoztatott, hogy Szikszó vízkészlete gazdag, és a területen termálvíz található. Az uszoda udvarán jelenleg is egy 42 Celsius-fokos termálkút üzemel.

– A jövőben szeretnénk ezt a természeti kincset az energiatermelés szolgálatába állítani – fogalmazott Füzesséri József. – Egy pályázat kapcsán 50 millió forintot nyertünk termálkút fúrására ebben az évben. Ha minden a terv szerint halad, akkor az itt lelt meleg vizet energiatermelésre, és mezőgazdasági célokra tudjuk majd felhasználni. A további lépés lehet majd a turisztikai célú kialakítás. Szikszó önkormányzata a jövőben azon dolgozik, hogy növekedjen a zöldenergia-részesedése a településen.

– ÉM-JLI –