Magyarország

2013.03.03. 14:20

Árvíz - Megszűnt a harmadfokú készültség a Rábán

Budapest, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - A Rába valamennyi szakaszán meg lehetett szüntetni a harmadfokú készültséget - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap kora délután az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - A Rába valamennyi szakaszán meg lehetett szüntetni a harmadfokú készültséget - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap kora délután az MTI-vel.A Rábán kialakuló árhullám pénteki ragyogóhídi 398 centiméteres tetőzését követően, a folyó Vágnál szombat éjjel tetőzött 408 centiméteres vízállással, majd még aznap 14 és 18 óra között Árpásnál is bekövetkezett a tetőzés 502 centiméter körüli vízállással - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, vasárnap 7 órakor Ragyogóhídnál 234 centimétert mértek, így a vízállás a másodfokú készültségi szint alá csökkent. Vágnál a vízállás szintén hajnalban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá.

Árpásnál is megindult az apadás, a folyó vízállása az elmúlt órákban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá.

Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap reggeli számításai szerint a Rábán Árpásig folytatódik az apadás. A Rábán Győrnél, a kora délutáni órákban elsőfok alatti tetőzés valószínűsíthető, 410-420 centiméter körüli értékkel - olvasható a közleményben.

A Sajón és az Ipolyon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a többi készültségben lévő magyarországi vízfolyáson is további apadás várható.

Közölték: a magyarországi folyószakaszokon összesen 416 kilométeren van készültség, 259 kilométerhosszon elsőfokú, 157 kilométerhosszon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vízjárás szempontjából kedvező hét elejei csapadékmentesség erősíti a folyók árhullámainak apadását. A következő hét második felére jelzett felmelegedés kezdetben mérsékelt nappali olvadásokat hoz, számottevő vízszintemelkedés nélkül.

A jövő hét végi erős melegedés és az azt követő eső - ezek mértékétől függő - olvadást és árhullámokat okozhat - írták.

A közlemény szerint a belvízhelyzetben lényeges változás nem történt, 6 szakaszon van elsőfokú készültség, 6 szakaszon pedig másodfokú. Az elöntött területek nagysága 13 600 hektár.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!