Friss hírek

2009.11.04. 15:24

Nem kapott bizalmat az új román kormány

<p>Nem szavazott bizalmat szerdán a román parlament Lucian Croitoru megbízott miniszterelnöknek és kormányának. Így Románia továbbra is ideiglenes kormányzás alatt marad.</p>


A parlamentben, ahol az ellenzék van többségben, 189 képviselõ szavazott az új kormányra, és 250 ellene. Croitoru utána kijelentette: "az én küldetésem ezzel véget ért".

Az 52 éves Croitoru közgazdász, korábban õ volt Románia képviselõje a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF), és tanácsadója volt a Román Nemzeti Bank elnökének.

Croitorut október 15-én nevezte ki Traian Basescu államfõ, néhány nappal az után, hogy az Emil Boc vezette jobbközép kormány elvesztette a parlamentben a bizalmatlansági szavazást.

Az ellenzéki pártok Klaus Iohannist, Nagyszeben német ajkú fõpolgármesterét ajánlották az államfõnek, és elõre jelezték, hogy az elnök jelöltjét nem fogják megszavazni.

Az alkotmány szerint az államfõnek új miniszterelnököt kell jelölnie vagy meghosszabbítani az ideiglenes kormány mandátumát. Ha a parlament az államfõ második jelöltjét is elutasítja, akkor elõrehozott választásokat írnak ki.

De elemzõk szerint a politikai válság csak az elnökválasztás után oldódik meg. Az elnökválasztás elsõ fordulója november 22-én lesz, a második december 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!