Friss hírek

2009.01.07. 14:21

Már a külföldiek sem úszhatják meg, ha nem használnak autópályamatricát

<p>Januártól az ellenőrök megtehetik, hogy addig nem engedik el az autópályamatricát nem használó sofőröket, ameddig nem fizetik ki a bírságot. Mindezt az teszi lehetővé, hogy 1-től már nem az Állami Autópályakezelő Zrt. ellenőrzi az útdíjak befizetését, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), amelynek a visszatartásra is jogosítványa van. Lovas Károly Róbert, az NKH főigazgatója szerdán elmondta: a visszatartás lehetősége azt is jelenti, hogy a szabálytalankodó külföldiek sem úszhatják meg a büntetést, hiszen fizetés nélkül nem mehetnek majd tovább.</p>

A gyakorlatban ez úgy történik majd: a szabálytalankodó gépjárművet az ellenőrök a kijelölt kényszerpihenőhöz kísérik, ahol kifizeti a pótdíjat illetve a bírságot, illetve ha azonnal ezt nem tudja megtenni, módja van telefonálni, intézkedni. Azok, akik az ellenőrök jelzése ellenére nem állnak meg, akár 50 ezer forint bírságot is fizethetnek.

A főigazgató felhívta a figyelmet: a hatóság azokat a magyar rendszámú, magyar tulajdonú kocsikat, illetve autósokat továbbengedi majd, akikről feltételezhető, hogy befizetik a pótdíjról szóló csekket, illetve bizonyosan megtalálhatóak. A visszatartás lehetőségét tehát elsősorban a szabálytalankodó külföldieknél alkalmazzák majd, várhatóan a kamionoknál. Valószínűleg nekik sem kell azonban sokat várakozniuk a kényszerpihenőn, mivel a hatóság a kártyás fizetést is elfogadja, és a külföldi kamionoknál szinte bizonyosan van hitelkártya - tette hozzá.

Lovas Károly Róbert elmondta: az autópályakezelő eddig 56 ellenőrrel és 13 speciálisan felszerelt autóval ellenőrizte a matrica használatot. Az NKH januártól 300 feltünő narancssárga dzsekibe öltözött ellenőrrel és másfél hónapon belül csaknem 100 autóval követi majd nyomon, hogy be tartják-e a szabályokat az autósok és a fuvarozók.

Tovább fejlesztik az ellenőrzések zömét képező kamerás elektronikus rendszert is - mondta a főigazgató. Tehát néhány hónapon belül a kamera által rögzített rendszám alapján a rendszer jelzi az ellenőröknek, hogy hol mikor tűnik fel egy szabálytalankodó gépjármű. Hozzátette: az online rendszer hamarosan azt is jelezni foja, ha valakinek egy éven belül ki nem fizetett jogerős bírsága van. Így például hiába lesz az autósnak az ellenőrzés pillanatában érvényes matricája, ha korábban nem fizetett, akkor is megállítják.

Lovas Károly Róbert azt is elmondta: a hatóság komplex ellenőrzést is tarthat, tehát a matricahasználaton kívül azt is vizsgálhatják, hogy nem túlsúlyos-e a kamion, betartotta-e a sofőr a kötelező pihenőidőt, rendben van-e az autó forgalmija, van-e zöld kártyája.

A főigazgató felhívta a figyelmet: mindezekkel az ellenőrzésekkel nem az a céljuk, hogy kellemetlenséget okozzanak az autósoknak, hanem épp fordítva, a többségben szabályosan közlekedőknek akarnak kedvezni. Hiszen gyakran a nem fizetők által okozott kárt azok állják, akik betartják a szabályokat. Kérdésre válaszolva a szakember hozzátette több 100 millió forint bírság lehet az az összeg, amelyet eddig nem tudtak behajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!