Bérmegállapodás – Varga Mihály: 3-5 százalékos gazdasági növekedésre van szükség

Budapest – A 3-5 százalékos tartományba kell átkerülnie a gazdasági növekedésnek, amire csak akkor van esély, ha jobban növekszik a magyar termelékenység, csak így közelíthet az életszínvonal Magyarországon az európaihoz – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán.

A politikus a kedden bejelentett minimálbéremeléséről és járulékcsökkentéséről azt mondta, az is hozzájárul ahhoz, hogy a gazdasági növekedés erre a szintre álljon át.

A következő évek legfontosabb feladata, hogy minőségi változás történjen, és a hatékonyság javulásán át növekedjen a hozzáadott érték – tette hozzá.

Hangsúlyozta: fontos megérteni mindig lesznek olyan országok, amelyek olcsóbban kínálnak munkaerőt.

“Ha Magyarország csak ezen a pályán akar versenyezni, akkor le fog maradni, márpedig mi nem akarunk lemaradni, szeretnénk az elsők között lenni” – fogalmazott a miniszter.

Szólt arról is, hogy a minimálbér emelésével még nem zárkózik fel Magyarország a szlovák és a cseh bérszinthez, viszont a közterhek tekintetében igen, ami újabb befektetéseket vonzhat. Így reményei szerint az ország megőrzi vezető helyét az egy főre jutó külföldi működőtőke-beruházás tekintetében.

– MTI –