Berlinben is kínlódnak a sok vaddisznóval

Berlinben is kínlódnak a sok vaddisznóval
Berlinben is kínlódnak a sok vaddisznóval
Miskolc – Belterületi vaddisznóvadászatra adott engedélyt a rendőrség Miskolcon – tudatta a miskolci önkormányzat szerdán, mert mint azt szerkesztőségünkkel közölték, „az elszaporodó állatok évek óta jelentős károkat okoznak a Vargahegy, Örömhegy, Komlóstető, Miskolctapolca, Görömböly és Diósgyőr erdős részein élőknek”.

Sok panasz érkezett a lakóktól, mivel a vaddisznók elriasztására alkalmazott fizikai módszerek nem jártak eredménnyel, a miskolci önkormányzat a rendőrségtől kért és kapott engedélyt a kártékony állatok kilövésére február 28-ig. A vadak elejtésével Pecze István vadászt bízta meg az önkormányzat, aki hetente 2–3 alkalommal ellenőrzi az érintett területeket. 2016. január 6-tól délután 16 óra és reggel 6 óra közötti időszakban engedélyezett a vadak kilövése a fent említett területeken. A lakosság az érintett területek önkormányzati képviselőinél tehet bejelentést.

Megkérdeztük munkatársunkat, Kiss Józsefet (ő írta 2011-ben a Röfi regénye című könyvet, ami egy vadmalac történetét meséli el) minderről.

– Ha kilövik őket, lesznek helyette mások – mondta. – Látni kell, hogy a tudomány sem tudja, miért, de olyan 15 éve elkezdtek robbanásszerűen szaporodni a vaddisznók a világban. Sokkal többen vannak, mint amennyit az erdők el tudnak tartani. A magyar erdők a nagytestű emlősöknek sivatag: se kaja, se búvóhely. Plusz az ember egyre jobban benyomul az életterükbe, ám a vaddisznó nem igazán fél az embertől. A disznókat az vonzza ide, hogy be tudnak jönni a városba, és találnak táplálékot is. Németországban megfelelő kerítéssel és nulla táplálékkal igyekeznek távol tartani az állatokat, mert a városi vívmányok, a pláza nem érdekli őket. Berlin egy parkos, erdős város és életvitelszerűen ezerre becsülik az ott élő vaddisznókat. Ők is kínlódnak, sőt még vaddisznóügyi előadó is van a berlini önkormányzatnál.

ÉM-JLI


Miskolci Önkormányzat: Kilőhetők a belterületen garázdálkodó vaddisznók Miskolcon

Miskolc – Belterületi vaddisznó vadászatra adott engedélyt a rendőrség Miskolcon.
hirdetés


hirdet�s