Berlinbe utazik a külügyi államtitkár

Kétnapos berlini látogatásra indul szerdán a magyar külügyi államtitkár, ahol találkozik német kollégájával, Gernot Erler-rel, illetve Eckart von Klaeden-nel, a CDU/CSU frakció külpolitikai szóvivőjével, a Bundestag magyar-német baráti tagozatának elnökével. Szabó Vilmost fogadja Norbert Lammert, a Bundestag elnöke is – közölte a Külügyminisztérium kedden.

Az államtitkár a parlament magyar-német baráti tagozatának társelnökeként is utazik Berlinbe, hogy részt vegyen a magyar országgyűlés nemzetközi gyakornoki programjára jelentkező német fiatalok meghallgatásán.

Németország Magyarország egyik legfontosabb európai szövetségese és stratégiai partnere. A külügyi államtitkár látogatása illeszkedik a két ország szoros kapcsolatát tükröző konzultációk sorába, melyek a határnyitás és a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójának alkalmából még intenzívebbé váltak – közölte a Külügyminisztérium.

A közlemény szerint ennek köszönhetően látogatott hazánkba június 2-án Frank-Walter Steinmeier alkancellár és külügyminiszter. Németország a legmagasabb szinten, Horst Köhler államfő személyében képviseltette magát a június 27-i központi állami ünnepségen.

Szili Katalin meghívására július 4-7. között Magyarországra látogat Norbert Lammert Bundestag elnök, valamint az osztrák-magyar határtérségben várják Angela Merkel részvételét az augusztus 19-i, a Páneurópai Piknik 20 évvel ezelőtti eseményéhez kapcsolódó megemlékezésen.