Berlinale: Tarr Béláé a FIPRESCI fődíja

A hagyományoknak megfelelően a hivatalos díjátadó előestéjén díjazta a Berlinale filmjeit a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI. A 16 világpremiert felvonultató versenyprogram legjobb filmjének járó díjat Tarr Béla A torinói ló című filmje nyerte el péntek este Berlinben – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Filmunió. Az öt kontinens prominens filmkritikusait tömörítő szövetséget kilenctagú zsűri képviselte a Berlinalén. A zsűri elnöke Diego Lerer, a legnagyobb argentin napilap, a Clarín filmkritikusa volt.

Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A főbb szerepekben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A torinói ló című filmet már 23 ország forgalmazója megvásárolta a berlini filmfesztivál keretében megrendezett filmvásáron. A többi között Belgium, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Portugália mozijaiban is látható lesz hamarosan Tarr Béla legújabb filmje.

A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.