Friss hírek

2009.10.27. 09:04

INFLUENZA - 55 millió adaggal kevesebb vakcina készül el év végéig az USA-ban

<p>Az Egyesült Államokban 45-55 millió adaggal kevesebb oltóanyag áll majd rendelkezésre az év végéig a korábban tervezettnél - jelentette be kedden egy vezetõ egészségügyi szakember.</p>

"Azt hiszem, nem fogjuk elérni a kitûzött célt", a 195 millió adagot - tette hozzá Anthony Fauci, az egészségügyi minisztérium alá tartozó allergológiai és fertõzõbetegség-kutató intézet igazgatója.

De a 140-150 millió adag vakcina végül is elég lesz - mondta -, mert a szakértõk szerint a 300 milliós országban a lakosságnak legfeljebb a fele akarja majd beoltatni magát.

"Ha 150 millió adag oltóanyagunk lesz, akkor mindenkinek jut, aki kér" - fogalmazott Fauci az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint múlt péntekig 11 millió adag oltóanyagot szállították már ki az egyes államokba, és további 16,1 millió dózis volt szállításra kész.

Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy nagyobb a kereslet az oltóanyag iránt, mint amennyit ki tudnak elégíteni.

Fauci azzal magyarázta az elmaradást, hogy a vakcinagyártóknak lassabban megy a vírus csirketojásban való tenyésztése, mint korábban gondolták. A világjárványos vírus nem tenyészik olyan jól a tojásban, mint a szezonális influenzák. Nemcsak az amerikai gyógyszergyártóknak van ezzel problémájuk, hanem a világon mindenkinek - tette hozzá az amerikai szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!