Helyi közélet

2013.04.23. 16:17

Helyreállító tolvaj Sárospatakon

Sárospatak - Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki sárospataki padok fából készült ülő részeit lopta el. A tolvaj közvetítői eljárás keretében vállalta a helyreállításban való részvételt.

Sárospatak - Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki sárospataki padok fából készült ülő részeit lopta el. A tolvaj közvetítői eljárás keretében vállalta a helyreállításban való részvételt.A Sárospataki Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást még az év elején, mivel az akkor még ismeretlen elkövető több közterületi pad fa alkatrészeit ellopta. A férfi az úgynevezett Vízi kapuban lévő szabadtéri színpad előtti padokat rongálta meg. Az általa okozott kár meghaladja a 100 000 forintot.

A nyomozás során folytatott adatgyűjtés eredményeként a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható sárospataki férfit beazonosították és elfogták a nyomozók. A tolvaj a kihallgatása során beismerő vallomást tett. Az eljárás során a sértett, és a gyanúsított a közvetítő eljárás keretében egyeztettek. A mediációs eljárás során a tolvaj vállalta a lócák helyreállítását.


Közvetítői eljárás lehetősége a büntetőeljárásban

A közvetítői eljárásra - közismert elnevezéssel a mediációra - büntetőeljárásban kizárólag a személy elleni, közlekedési, illetőleg vagyon elleni, öt évi szabadságvesztésénél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmények esetében van lehetőség.

A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. A közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás alapján teljesített kártérítés elnevezése: tevékeny megbánás.

A sikeres közvetítői eljárás büntető anyagi jogi következménye: a három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kár megtérítése büntethetőséget megszüntető ok, míg az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kár megtérítése a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában