Berlin nem változtat a Magyarországgal kapcsolatos menekült-kitoloncolási gyakorlaton

Berlin, 2012. május 16., szerda (MTI) – A német kormány nem változtat a menedékkérők Magyarországra toloncolásával kapcsolatban alkalmazott gyakorlaton – áll a német kormánynak a Die Linke (Baloldal) nevű parlamenti párt írásbeli kérdésére adott válaszában.

A Baloldal írásbeli kérdésében kifejtette, hogy a magyar menekültügyi rendszerben “emberi jogi szervezetek jelentései szerint jelentős hiányosságok mutatkoznak, amelyek kérdésessé teszik, hogy Magyarország olyan uniós tagország-e, ahová vizsgálat nélkül ki lehet toloncolni” menedékkérőket. (http://dipbt.bundestag.de/dip21/btd/17/092/1709297.pdf )

Az áprilisban benyújtott kérdésre a héten adott – a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag honlapján szerda estig csupán kivonatosan ismertetett – kormányzati válasz szerint “jelenleg nincs ok a kitoloncolási gyakorlat megváltoztatására”. Nem lehet ugyan kizárni, hogy “egyes esetekben hiányosságok merülhetnek fel az uniós menedékjog magyarországi alkalmazásában”, de nem tapasztalható olyan jelenség, amely menedékkérők bizonyos csoportjaival kapcsolatban a Magyarországra toloncolás gyakorlatának módosítását indokolná – áll a válaszban a Bundestag közleményei között megjelent dokumentum szerint.

(http://www.bundestag.de/presse/hib/2012_05/2012_242/09.html)

A Baloldal négy szíriai menedékkérő februári esetével összefüggésben intézett kérdést a kormányhoz. A párt szerint olyan értesülések váltottak ki Németországban tiltakozást az unió területére Magyarországon belépő, ezért pedig a vonatkozó szabályok alapján Németországból Magyarországra visszatoloncolni tervezett menedékkérőkkel kapcsolatban, “amelyek szerint Magyarország biztonságos származási országnak tekinti Szíriát”.

– MTI –