Bérlakások felújítása Velence-telepen

Bérlakások felújítása Velence-telepen
Ózd – Velence telepi önkormányzati bérlakások újulhatnak meg annak a képzési-foglalkoztatási programnak a keretében, amely a héten kezdődött el Ózdon.

A „Munka + Tanulás” nevet viselő projektben 14 halmozottan hátrányos helyzetű férfi képzése indult el az ÉRÁK épületében. Az év elején felvázolt helyi elképzelések egy országos mintaprojektté váltak.

Az eredeti elképzelések szerint három területen, összesen 36 főnek adott volna mindennapi munkát a képzési-foglalkoztatási program. A finanszírozási nehézségek miatt most a nyár folyamán felvázolt projekttervnek csupán egy része indulhatott el. Andó Pál, az ÉRÁK igazgatója úgy fogalmazott: a konzorciumi tagok között példás együttműködés zajlott az elmúlt hónapokban, így ha a képzésben résztvevők 100 százalékig partnerek lesznek, akkor rövid idő alatt szemmel látható eredmények valósulhatnak meg a Munka + Tanulás projektben.
Az ÉRÁK ózdi vezetője, Fazekas Zoltán több hónapon keresztül dolgozott a projekt sikerén, most pedig alpolgármesterként várja az eredményt. Véleménye szerint a most elindult képzésnek nem csupán a 14 fő a nyertese. A város is jól jár vele, hiszen az örökségvédelem alatt álló Velence telep egy része is megújulhat. A kiválasztott férfiak ugyanis itt végzik majd gyakorlati foglalkozásaikat.
– Ebben a kísérleti, 4 hónapos programban 3 önkormányzati bérlakást újítunk föl azért, hogy a későbbi bérlők a felújított lakások állagát, környezetét megóvják. – tette hozzá Fazekas Zoltán.
A projekt irányítói tovább keresik azokat a pályázati forrásokat, amelyek lehetőséget biztosítanak a program további részeinek megvalósításához is. A tervekben szereplő 20 hektáros energetikai faültetvény telepítése és gondozása illetve az árvízi veszélyhelyzetek elhárítását is szolgáló záportározók karbantartása több, mint 20 főnek biztosítana munkát.
– M. E. –