Berezovszkij forradalmat tervez Oroszországban

A Nagy-Britanniában száműzetésben élő orosz Borisz Berezovszkij egy pénteki interjúban közölte, hogy forradalmat tervez Oroszországban. Az orosz milliárdos a The Guardian című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy demokratikus választásokkal nem lehet megdönteni a mostani rendszert.

“Erőt kell használni a mostani rendszer megváltoztatására”, közölte Berezovszkij a brit lappal, aki arra a kérdésre, hogy forradalmat tervez-e azt válaszolta az újságírónak: “teljesen jól látja”. A Putyinnal szemben álló orosz milliárdos 2000-ben hagyta el Oroszországot, és 2003 óta politikai menekültként él Nagy-Britanniában.

Bezerovszkij közölte, hogy kapcsolatban áll az orosz politikai elit tagjaival, de neveket nem árult el, mert attól fél, hogy ezzel veszélybe kerülne az életük. A milliárdos elmondása szerint “tapasztalatával, és ideológiával” segíti a vele szövetkező politikusokat, valamint gyakorlati, leginkább pénzügyi lépéseket tesz.

A Kreml szóvivője Bezerovszkij megszólalására reagálva közölte a lappal, hogy a menekült milliárdos kijelentései az orosz törvények értelmében bűncselekménynek számítanak. Dimitrij Peskov reményét fejezte ki, hogy a forradalmi kijelentése után a brit hatóságok felülvizsgálják Bezerovszkij menekültstátuszát.

Moszkva már többször kérte az üzletember kiadatását, de azt London eddig mindig visszautasította.