Berényi: Pozsony azonnali cselekvést követelt a pilisszentkereszti Szlovák Ház ügyében

Nem járható út, hogy Göncz Kinga magyar külügyminiszter ultimátumszerűen, egyhetes határidőt szabva követeljen választ Pozsonytól a szlovákiai magyar kisebbséget érintő kérdésekben – fogalmazott Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter vasárnap. Ezzel lényegében Robert Fico szlovák kormányfő pénteki állásfoglalását erősítette meg.

A pozsonyi kulturális tárca Fico-párti vezetője a Markíza kereskedelmi televízió politikai vitaműsorában Berényi Józseffel, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnök-helyettesével a szlovák-magyar viszonyról beszélt.

Berényi a műsorban arra figyelmeztetett, hogy Szlovákia ne várjon más fellépést Budapesttől, amikor idén tavasszal a pilisszentkereszti Szlovák Ház ügyében a pozsonyi kormányzat is azonnali cselekvést követelt a magyar szervektől. Felidézte, a szlovák kabinet március 26-án úgy döntött, az ország képviselőin keresztül az ügyről haladéktalanul tájékoztatni kell a nemzetközi szervezeteket és az Európai Uniót, azonnali cselekvésre kell felszólítani a magyar kormányt, és be kell kéretni Magyarország szlovákiai nagykövetét.

Marek Maďarič ugyanakkor leszögezte: továbbra is érvényes Gyurcsány Ferenc szlovákiai meghívása. Berényi szerint ezt az MKP is támogatja, mert a kommunikáció híve, de addig rendezni kellene a csak szlovák földrajzi neveket használó szlovákiai magyar Honismeret tankönyv ügyét.