Berendelték a nagykövetet

A magyar diplomácia nem hagyta szó nélkül az iráni elnök nyilatkozatát: berendelték a nagykövetet.

A magyar diplomácia megtette, megteszi, ami ezidő szerint módjában áll: határozott lépéssel reagált – bár csak “házon belül” – az Irán körül kialakult nemzetközi feszültségekre.

Pénteken délelőtt a Külügyminisztérium, nevezetesen Várkonyi László helyettes államtitkár hivatalába kérette a közelkeleti állam budapesti nagykövetét, ahol közölte vele, Magyarország “példátlannak és felháborítónak tartja”, hogy egy ENSZ-tagállam egy másik tagállam létét megkérdőjelezze, fenyegesse, annak a “térképről való eltörlése” érdekében nyilatkozzon – tudtuk meg a tárca illetékesétől.

Polgár Viktor szóvivő az Észak-Magyarország érdeklődésére elmondta: hazánk nem hagyta szó nélkül, hogy Irán ilyen, az ENSZ alapokmányával éles ellentétben álló megnyilvánulásra ragadtatta magát. Magyarország fenti reakciója az elmúlt napok fejleményeire a szóvivő szerint összhangban áll a nemzetközi szervezet más tagállamainak álláspontjával.

– A történtek beárnyékolják Irán és az Európai Unió, azon belül Irán és Magyarország viszonyát. Milyen további lépések várhatóak? Ezt a jövő fogja megmutatni – válaszolta kérdésünkre Polgár Viktor. Mint emlékeztetett, Magyarország jelenleg nem tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, így közvetlen beleszólása nincs a szervezet esetleges intézkedéseire, ám mint a demokratikus nemzetközi közösség tagja képes véleményét érvényre juttatni.

BAL

Szó szerint

Ahogy az imám (Khomeini) mondta, Izraelt le kell törölni a térképrôl. Az iszlám világ nem engedheti meg, hogy történelmi ellenség létezzék a hátországában. Bizonyára egy újabb palesztin támadáshullám törli el ezt a szégyenfoltot az iszlám világból.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök e hét szerdán Teheránban, A cionizmus nélküli világ címmel rendezett konferencián elhangzott szavai