Béren kívül juttatás: továbbra sincs megegyezés Pécsett – demonstrálhatnak a közalkalmazottak

A keddi, kora estébe nyúló egyeztetésen sem tudtak megegyezni az önkormányzat és a közalkalmazottakat tömörítõ szakszervezetek a munkavállalóknak járó illetményen kívül juttatások mértékérõl Pécsen. A város 6200 forintot adna havonta, az érdekképviseletek szerint legalább 8 ezerre lenne szükség, hogy megtartsák a tavalyi jövedelemszintjüket.

A város 6200 forintos ajánlatát elfogadhatatlannak tartják a közalkalmazottakat tömörítõ szakszervezetek. Vezetõik szerint a követelt többlet-juttatás éves szinten 93 millió forintos pluszkiadást jelent az önkormányzatnak. Az érdekképviseletek miatt a város ennél magasabb összeget költ például kommunikációra.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: Ahhoz, hogy a tavalyi jövedelemszintet megtartsák, az ígért 6200 forintos illetményen kívüli juttatás helyett legalább 8000 forintos juttatásra lenne szükség, mivel az ilyen jövedelmet ettõl az évtõl megadóztatják.

Nagy Erzsébet hozzátette, amennyiben a városi közgyûlés csütörtöki ülésén, a költségvetés elfogadásakor sem változik az önkormányzat álláspontja, demonstrációt szerveznek. A tiltakozást akár már a jövõ hét közepén is megtarthatják.

A város a kormányzati megszorítások miatt kialakult jelenlegi költségvetési helyzetben nem tud 6200 forintnál több juttatást biztosítani a közalkalmazottak számára, de ha lesz rá lehetõség, a második félévtõl megadja az önkormányzat a vitatott 1800 forintos többlet-juttatást – derült ki a polgármesteri kabinetiroda közleményébõl.