Bérek és pedagógusok, a PDSZ szerint

Miskolc – Kerpen Gábortól, a PDSZ elnökétől első kézből tájékozódhattak az aktuális bértárgyalásokról a pedagógusok. Véleménye szerint a kormány javaslata egy dologra jó: hogy megsértsenek vele 70 ezer pedagógust…

A pedagógusokat érintő bértárgyalás is folyik párhuzamosan – tájékoztatott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai miskolci nyílt oktatáspolitikai fórumának vendége, Kerpen Gábor elnök, akivel a kifejezetten az általa képviselt szakmára vonatkozóról beszélgettünk. Az Új Tudás Programon belüli elképzelését a Közoktatás-politikai Tanács keddi ülésén ismertette a kormány. A javaslat szerint a pályakezdők mondhatni jelentős, a főiskolai végzettségűek bruttó 20 ezer, az egyetemet végzettek 32 ezer forint plusz bért kapnának. Ez az összeg fokozatosan csökkenne, mígnem a 21 és annál több éve pályán lévőknél már 0-ra redukálódna. Ezt a PDSZ elfogadhatatlannak tartja.

Sokaknak sértő

– A jelenlegi bérek vásárlóértéke fele akkora sincs, mint az OECD-beli országokban, a maximális bért 40 évi tanítás után lehet csak elérni, míg az OECD-n belül 24 év után. Emellett úgy látjuk, hogy a kormány nem következetes, hiszen egyfelől a Közalkalmazotti Törvény szerint az első 3 évben a pályakezdők gyakornoknak tekintendők, másfelől viszont jóval több bért szánnak nekik, mint eddig. Kiszámoltuk azt is, hogy egy 18 éve tanító, főiskolát végzett pedagógus mindössze bruttó 8 ezer forinttal keres többet, mint egy pályakezdő. Vagyis ennyivel többért az igazgatók valószínűleg inkább a minőséghez fognak ragaszkodni, így aligha éri el a kormány azt a célját, hogy a pályakezdőket “behúzza” a pályára.
Véleményünk szerint az egész javaslat egy dologra jó: hogy megsértsenek vele 70 ezer pedagógust, akik 0 forint plusz bért kapnának – jelentette ki az elnök.