Bérbe adták az Avas kilátót

Akt.:
Bérbe adták az Avas kilátót
© Fotó: BOON
Miskolc – Kávézó nyílik? Nem tudni, de a várható Avas-fejlesztést ez nem befolyásolja.

„Valami mozgás van az Avas kilátó környékén”, hívta fel figyelmünket egy olvasónk. Először azt hitte, talán elkezdődött az Avas fejlesztése (többször beszámoltuk be róla, hogy másfél milliárd forintot nyert a város a projektre), de aztán valakitől úgy hallotta, kávézó nyílik.

Sötét ablakok

A hét végén mi is arra jártunk, mi viszont nem láttunk mozgást a hajdanvolt presszó környékén: sötétek voltak az ablakok. Biztos, ami biztos, azért érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, és a következő választ kaptuk:

– Az Avas kilátó emeletén található 220 négyzetméteres üzlethelyiségből és a 10 négyzetméteres raktárból álló ingatlant a város vendéglátás céljára adta bérbe. A bérlőt tájékoztattuk a kilátót is érintő várható rekonstrukcióról, ezt figyelembe véve, egyelőre határozott idejű szerződést kötöttünk. A szerződés tartalmazza, hogy a bérleti időszakban a bérlő köteles minden – a fejlesztéssel kapcsolatos – tevékenységet a bérbeadó érdekeinek megfelelően támogatni – állt a kérdésünkre elküldött válaszban.
Ebből ugyan nem derül ki, hogy valóban kávézó nyílik-e, de valami készül, az biztos.

Évek óta üres

A kilátó presszó része egyébként hosszú évek óta üresen áll. Illetve egy-egy alkalomra adják bérbe, itt rendezik például az Utánam srácok! fesztivált, ahol rendszerint kerekasztal-beszélgetést is tartanak a kilátó és a környék lehetséges hasznosításáról. Rendeztek már esküvőt is a helyiségben, de az év többi napján lakat van az ajtókon. Évekkel ezelőtt megpróbáltuk (egy cikk erejéig) „kibérelni” a helyiséget, akkor megírtuk, 126 ezer forintba kerülne a bérleti díja egy hónapra (2013-at írtunk akkor) és bár a vizesblokkok állapota jó, télen a fűtés, nyáron a hűtés jelentene gondot a nagy ablakok miatt.

Az említett másfél milliárdos projekt fő eleme egyébként az Avas kilátó és környezetének megújítása lenne, a tervek szerint csúcstechnológiát képviselő élményközponttá alakulna, jelenleg a beruházás előkészítése zajlik.

Hajdu Mariann


Szubjektív

A kilátóba szervezett rendezvényeken jól látszik, hogy maga a helyiség egész jó állapotban van. És a kilátás! Nagy kár, hogy évek óta üresen áll. Sokan, sokszor próbálták hasznosítani, de legtöbbször csak terv maradt. A kilátó állapota pedig egyre rémesebbé válik… Hátha most. Drukkolunk, és szívesen beszámolnánk az elképzelésekről.

– ÉM-HM –