Beperelték az amerikai kormányt polgárjogi ügyvédek

Polgárjogi szervezetek jogászai pert indítottak kedden az amerikai kormány ellen, amely szerintük minden ok nélkül elveszi és átvizsgálja az Egyesült Államokból távozó vagy oda érkező utasok laptopjait, mobiljait, és videókameráit. A brooklyni kerületi bírósághoz beadott kereset a Belbiztonsági Minisztérium valamint a Vám és Bevándorlási Hatóságok ellen próbál fellépni.

..A kereset szerint több mint 6500 embertől vették el 2008 októbere óta a személyes, kommunikációs eszközeiket az amerikai határokon, és ezeknek az embereknek a fele amerikai állampolgár volt.

A beadvány az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége, valamint a Bűnügyi Ügyvédek Nemzeti Egyesülete jegyzi. A kereset szerint a két szervezet a Nemzeti Sajtófotósok Szövetsége valamint egy 26 éves francia-amerikai kettős állampolgárságú diák nevében indít pert a kormány két intézménye ellen.

Az iszlám tanulmányokat folytató diák, Pascal Abidort azt mesélte: május elején egy vonattal akart átmenni a kanadai határon, hogy Montrealban meglátogassa a családját, miután befejezte az iskolaévet. Állítása szerint a vám – és határrendészet tisztjei felszólították, hogy menjen az étteremvagonba, majd ott hatan faggatni kezdték, és utasították, hogy mutassa meg, hogyan tudnak belépni a laptopjába.

A pert indító két szervezet szerint a helyzet aggodalommal tölti el a fotósokat, filmeseket, akik a munkájuk miatt visznek magukkal olyan eszközöket, amelyek anyagaira kíváncsiak a hatóságok. A kereset szerint hasonlóan aggódnak védőügyvédek is, hogy az utazásaik során magukkal vitt elektromos eszközöket elveszik tőlük.