Benzinár: drágulás teljes gázzal!

Benzin
Benzin
Budapest – Havi rendszerességű üzemanyagár-körképünk legújabb felvonásában kénytelenek vagyunk Olvasóink elé tárni, hogy az elmúlt hetek során hazánk európai viszonylatban élenjárt a drágulás tekintetében, a magyarországi autósokat a forint markáns erősödése mentette meg a drasztikusabb áremelkedéstől. Lássuk, mit érdemes tudni a kialakult helyzetről!

Szokásos első grafikonunkon jól látszik, hogy a 250 Ft közeli szintről a 95-ös benzin ára a 265 Ft-os szintet is áttörte, miközben a diesel mérsékeltebb ütemben drágult, így a kétfajta üzemanyag közti áreltérés mértéke nőtt.

(Emlékezhetünk rá, hogy nem olyan régen még a diesel előzéséről kellett beszámolnunk, vagyis arról, hogy a benzin lett az olcsóbb a két alternatíva közül, ez az állapot azonban átmenetinek bizonyult.)

Európai viszonylatban továbbra is a középmezőnybe tartozik Magyarország, az elmúlt hónap során azonban a drágább országok irányába mozdultunk el.

A lista két végpontján nincs változás a benzin szegmensben az előző havi rangsorhoz képest, a dízel mezőnyben azonban Litvánia átvette a legolcsóbb ország pozícióját a rövid időre odaugró Ciprustól.

Amennyiben az európai országok áralakulásának dinamikáját vizsgáljuk meg az elmúlt hónapra vetítve, euró alapon, tisztán látszik, hogy hazánk drágulás szempontjából mindkét szegmensben dobogós helyet foglal el.

Érdemes a fent leírtak mellett figyelembe venni azt is, hogy az elmúlt hetek során a forint jelentősen erősödött az európai közös pénzzel szemben, mérsékelve ezzel a magyarországi autósok teher-növekedését.

Korábbi anyagunk: Az autószalonok fele bezárhat? 

Miközben 2004-ben még 204 ezer új gépkocsi talált gazdára Magyarországon, tavaly már csak 190 ezer négykerekűt értékesítettek a márkakereskedők. Ez azonban idén még rosszabb lehet…

Miközben 2004-ben még 204 ezer új gépkocsi talált gazdára Magyarországon, tavaly már csak 190 ezer négykerekűt értékesítettek a márkakereskedők. Ez azonban még mindig szép teljesítmény ahhoz képest, hogy az idei várakozások már mindössze 170 ezer új autó eladásáról szólnak.

A penzcentrum.hu cikke. További grafikonokat, ábrákat itt talál.Sporthírek