Benyújtotta doktorátusát a Queen gitárosa

Brian May, a Queen együttes gitárosa benyújtotta asztrofizikai doktorátusát 36 évvel azután, hogy elhagyta a tudományos pályát a zene miatt. A 60 éves zenész tudományos munkájának címe: “Radiális sebességek az állatövi porfelhőkben”.

A doktori értekezés megírásához May Tenerife szigetén folytatott megfigyeléseket. A 48 ezer szavas munka védése augusztus 23-án lesz.

May az Imperial College asztrofizikai tanszékén tanult, amikor 1970-ben Freddie Mercuryval és Roger Taylorral megalapították a Queent. A szakot befejezte, de doktori tanulmányait a rockbanda első sikerei után megszakította, bár továbbra is élénken érdeklődött a csillagászat iránt.

Mint a zenész elmondta, 36 évvel ezelőtt nagyon nehezére esett meghoznia a döntést, de miután egyszerre tanult, próbált és matekot tanított egy általános iskolában, aludni szinte nem maradt ideje és megértette, valamit fel kell adnia. May zene iránti szenvedélye bizonyult a legerősebbnek.

Brian May tavaly Nagy-Britannia egyik legnagyobb asztrofizikai szaktekintélyével, Sir Patrick Moore-ral együtt publikált egy könyvet a csillagászat történetéről “Bang! The complete history of the Universe” (Az ősrobbanás, avagy a világegyetem átfogó története) címmel.