Benyújtotta az elvárt adó utódját a kormány a parlamentnek

A kormány nevében Veres János pénzügyminiszter pénteken benyújtotta azokat az adótörvény-módosításokat, amelyekkel a kormány az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adót kívánja pótolni. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben sürgősségi eljárást kért az Országgyűléstől.

A javaslatról pénteken délelőtt még tárgyaltak az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén, s mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal elutasította. Elhangzott számos módosító indítvány is, amelyek figyelembevételére ígéretet tett a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára, Karácsony Imréné. Ezek megvitatására azonban már csak a parlamenti vitában lesz mód.

A sürgősségi eljárás kérésének oka az, hogy a július elsején hatályba léptetni tervezett adómódosításokat legkésőbb 45 nappal korábban ki kell hirdetni, vagyis május közepéig meg kell tartani a parlamenti végszavazást.

A kormány elutasítja, hogy elvárt adónak nevezze az új fizetési kötelezettséget, bár egyik elemében megegyezik azzal. A törvényjavaslat értelmében ha a vállalkozó, illetve a vállalkozás adózás előtti eredménye nem éri el a bevétel 2 százalékát, akkor két választása lehet: mégis befizeti a nyereségminimum után a társasági adót, vagy bevalláskiegészítő nyomtatványt küld az APEH-nek, amely aztán esetleg vizsgálatot rendel el nála. Ha pedig az adóhivatal nem fogadja el a kimutatott költségek egy részét, akkor becsléssel állapítja meg a cég nyereségét, ami után az adót fizetni kell.