BENU Kupa – Győzelemmel rajtolt a magyar férfi válogatott

Varga Dániel (fehérben) és a horvát Andelo Setka a BENU Kupa olimpiai felkészülési vízilabdatorna Magyarország - Horvátország férfi mérkőzésén a margitszigeti Hajós Alfréd Spotuszodában 2016. július 15-én.
Varga Dániel (fehérben) és a horvát Andelo Setka a BENU Kupa olimpiai felkészülési vízilabdatorna Magyarország - Horvátország férfi mérkőzésén a margitszigeti Hajós Alfréd Spotuszodában 2016. július 15-én. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – A magyar férfi vízilabda-válogatott győzelemmel kezdte meg szereplését a Margitszigeten zajló BENU Kupa olimpiai felkészülési tornán.

Benedek Tibor csapata pénteki mérkőzésén nagy csatában egy góllal nyert az olimpiai bajnok horvát együttes ellen a Hajós Alfréd uszodában.

Eredmény:

 • Magyarország-Horvátország 12-11 (3-3, 1-3, 4-2, 4-3)
  magyar gólszerzők: Zalánki 3, Erdélyi, Szivós, Tóth 2-2, Hosnyánszky, Kis G., Vámos

A két együttes legutóbb júniusban, Herceg Noviban találkozott egymással felkészülési mérkőzésen, akkor a horvátok 11-9-re győztek.

Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a sérülés miatt kimaradó új csapatkapitány Varga Dénes és Hárai Balázs nélkül kezdte a találkozót, helyettük Tóth Márton és Bedő Krisztián kapott lehetőséget. Vámos Márton távoli bombájával két és fél perc elteltével jutott előnyhöz a magyar csapat, míg Nagy Viktor háromszor védett – a nézőtéren fiatal szurkolóktól fel is hangzott a “fölé, mellé, kapufa, vagy Nagy Viktor megfogja!” rigmus. Egyenlítés után Kis Gábor talált be a horvát kapuba, ám ezúttal is villámgyorsan jött a válasz. Ezt követően Erdélyi Balázs révén került újra a magyarokhoz a vezetés, amit újfent nem hagyott sokáig egyenlítő találat nélkül a horvát csapat.

A második nyolc percben először vezettek a horvátok, aztán két, majd három találattal megléptek (3-6). Hét perc tíz másodperc elteltével esett először magyar gól a negyedben, Tóth Márton birkózott nagyot a szépítésért. Az utolsó másodpercben Varga Dániel félpályás indítása után Tóth húzta kapura a labdát, ám Josip Pavic hárította a közeli próbálkozást.

A nagyszünetet követően 43 másodperc telt el, amikor az olimpiai bajnok egy közeli találattal újra háromra növelte a különbséget (4-7). Zalánki Gergő emberelőnyből lőtt nagy gólt, majd Tóth csökkentette egyre a különbséget, végül Erdélyi egyenlített. Majdnem öt perc után született újra horvát találat, ám a duplázókhoz csatlakozó Zalánki gólja után 8-8 állt az eredményjelzőn.

A negyedik negyed Szivós góljával indult, 3-2 után volt újra a magyaroknál az előny. Akárcsak akkor, ezúttal is gyorsan egyenlített a vendég együttes. Ezt követően azonban újra Szivós lőtt gólt, s öt perccel a végső dudaszó előtt 10-9-re vezetett Benedek Tibor csapata. Az előnyt pedig Nagy Viktor újabb védéseinek köszönhetően tartotta, amíg három és fél perccel a vége előtt újra egyenlített Horvátország. Nagy védési hatékonysága 47 százalékon állt ekkor. Hosnyánszky Norbert emberelőnyből vette vissza a vezetést, majd gyors gólváltás következett: a horvát egyenlítés után Zalánki harmadszorra talált be. Ötven másodperccel a duda megszólalása előtt emberelőnybe került a magyar válogatott, amivel nem tudott élni, de az utolsó horvát támadást emberhátrányban is kivédekezte, így megnyerte a mérkőzést.

Korábban:

 • Ausztrália-Grúzia 20-6 (6-1, 4-1, 6-3, 4-1)

Nők:

 • Magyarország-Spanyolország 8-8 (2-2, 3-2, 2-1, 1-3)
 • Ausztrália-Olaszország 10-8 (4-2, 2-3, 2-2, 2-1)

Csütörtökön játszották (Széchy-uszoda):

 • Ausztrália-Magyarország 5-3 (3-2, 1-0, 0-1, 1-0)
 • Spanyolország-Olaszország 13-12 (2-3, 5-4, 3-2, 3-3)

Szerdán játszották (Széchy-uszoda):

 • Olaszország-Magyarország 10-7 (2-4, 2-3, 5-0, 1-0)
 • Spanyolország-Ausztrália 9-8 (3-2, 2-2, 0-3, 4-1)

A női torna végeredménye: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Ausztrália 6, 3. Olaszország 3, 4. Magyarország 1

A BENU Kupa további programja:

szombat (Hajós-uszoda, 50-es medence):

 • Horvátország-Ausztrália 19.00 (férfi mérkőzés)
 • Magyarország-Grúzia – 20.30 (férfi mérkőzés)

vasárnap:

Hajós-uszoda, 50-es medence:

 • Magyarország-Ausztrália – 10.00 (férfi mérkőzés)

Széchy-uszoda:

 • Horvátország-Grúzia – 10.00 (férfi mérkőzés)

– MTI –
hirdetés


hirdet�s