Egészség

2019.10.29. 19:30

Egy igazi immunbetegség

Több mint egy évtizede október 29-e a pikkelysömör világnapja.

A tünetek szembetűnőek

„A súlyos testi és lelki tüneteket okozó betegség okai a genetikában és az életmódban egyaránt keresendők, és bár gyógyíthatatlan, ma már jól kordában tarthatók. Egy biztos: a világszerte mintegy 125 millió főt érintő pikkelysömör mellett nem lehet szó nélkül elmenni,” – írja a dívány.hu „A világnap szervezői szeretnék felhívni a figyelmet a betegségre és az azzal együtt élőkre, továbbá információátadással kívánják támogatni, hogy a lehetséges kezelési módokhoz mind többen hozzáférjenek,”- olvasható a weborvos.hu-n.

Vátozatos szimptómák

„A pikkelysömör (psoriasis) egy igen gyakori, krónikus lefolyású, nem fertőző, immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség, amelynek legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőrtünetek (papulák és plakkok) kialakulása. Nevét is hámló jellegéről kapta a betegség. A psora görög szó jelentése pikkely. A kórkép nem fertőző. Általában nem viszket, de vannak súlyosabb formák, vagy akut fellángolások, amikor a betegek viszketésről is beszámolnak. A bőrön lévő tünetek kezelések hatására elmúlhatnak, de a kezelés megszűnte után szinte mindig újból visszatérnek. A betegek egy részénél fájdalmas ízületi gyulladás is társul a bőrgyulladáshoz” – tudtuk meg a házipatika.com tájékoztatása alapján.

Kiváltó oka ismeretlen

„A szóban forgó kór a Földön mindenhol igen elterjedt, területenként az összlakosság 1,5-3 százalékát érinti. Nyugat-Európában körülbelül ugyanannyian szenvednek pikkelysömörben, mint cukorbetegségben. Férfiakon és nőkön egyaránt gyakori, kezdődhet kisgyermekkorban, de előfordul, hogy csak serdülőkor után, igen sokszor csak a 40-50-es életévekben jelentkezik először. A psoriasis kóroka ma még ismeretlen, bizonyos, hogy kialakulásához több együttes tényező szükséges, úgy nevezett multifaktoriális betegség. Az egyik kétségtelen faktor az öröklődés, a hajlam a génjeinkben van kódolva, melyeket szüleinktől örökölünk. A kialakuláshoz szükséges egyéb tényezők az öröklődés mellett a különböző kiváltó, provokáló faktorok. Ilyenek a bőrünket érő mechanikai hatások, főként a sérülések, a különféle gombás és bakteriális bőrfertőzések, vagy ha egyéb ok miatt a bőr begyullad.Az egész szervezetet érintő, „belső” provokáló faktorok közé tartozik a cukorbetegség, májbetegségek, belső szervi daganatok, és nem utolsó sorban a lappangva meghúzódó, heveny tüneteket nem okozó idült gyulladásos gócok,” – számol be a házipatika.com.

Tünetei kezelhetők

„A pikkelysömörnek nincs oki kezelése, minden terápia a tünetek eltüntetésére irányul, és általában átmeneti tünetmentességet eredményez. Enyhébb esetekben helyi kezelést javasol a bőrgyógyász, a plakkokon látható pikkelyeket hámlasztókkal – kenőccsel, fürdővel – kell eltávolítani. A felgyorsult hámsejtérés gátlására különféle koncentrációjú ditranol-oldat javasolható. A plakkokra alkalmazhatók a szteroid tartalmú kenőcsök, krémek, oldatok, amelyek a gyulladást csökkentik. Kenőcs formában alkalmaznak A-vitamin analógokat. Súlyosabb, nagyon kiterjedt esetekben a helyi kezelés mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Jó hatásúak az A-vitamin szintetikus származékai, a retinoidok, amelyek a szarusodás folyamatát normalizálják. Ízületi panaszok esetén jöhet szóba a citosztatikus kezelés, ezek beállítása csak kórházi körülmények között történhet. Nagyon eredményes pikkelysömörben a fénykezelés. Mind az UVA, mind az UVB spektrumú fényt használják. Speciális formája a fényérzékenyítő szerrel történő kezelést követően alkalmazott UVA (PUVA) kezelés, illetve a 311 nm hullámhosszú fénnyel történő UVB terápia,” – értesültünk a házipatika.com-ról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában