Helyi közélet

2012.12.23. 17:45

Népszokások, kántálás, betlehemezés

Felsődobsza, Harsány - A karácsonyt megelőző időszak a várakozás és a készülődés ideje.

Felsődobsza, Harsány - A karácsonyt megelőző időszak a várakozás és a készülődés ideje.Szükségünk van arra, hogy ebben az állandóan változó világban legyen valami kapaszkodónk - hangsúlyozta Gazsiné Vízi Éva felsődobszai református lelkész. Valami, amihez igazodhatunk. Talán éppen ezért kapnak olyan fontos szerepet az életünkben a hagyományok, akár a személyes, akár a közösségi életünkről van szó. Egyre gyakoribb, hogy az ember megpróbálja felkutatni a rég elfelejtett szokásokat, vagy éppen új hagyományokat teremt. Az advent és a karácsony ünnepére leginkább igaz ez. Advent, a karácsonyt megelőző időszak: a várakozás és a készülődés ideje. A keresztyén hívő ember adventben él, hiszen szüntelenül várja vissza az Úr Jézust, de adventben készülődik a karácsony ünnepére is. Nincs ez másképpen a felsődobszai református gyülekezet életében sem. Az adventi vasárnapokon, az Ige fényében próbálunk egyre közelebb jutni a karácsony csodájához, Isten szeretetének drága ajándékához, Jézus Krisztushoz. Ahogy a felnőttek az istentiszteleten, úgy gyermekeink a hittanórákon készülődnek. Fontos, hogy megérezzék, mindennél nagyobb ajándék az Isten szeretete, mely az Ő egyszülött Fiában lett valósággá. Ennél nagyobb ajándékot senki sem adhat és senki sem kaphat. Felsődobsza életében új hagyomány a falukarácsony, amelyet évente váltakozva hol a református, hol a római katolikus templomban tartunk - tudtuk meg Gazsiné Vízi Évától. Itt a lelkipásztorok ünnepre készítő gondolatai, a felnőttek-gyerekek karácsonyi műsora mellett minden alkalommal egy-egy kórus szolgálata visz közelebb bennünket az ünnep áhítatához. Mindenki átélheti és megtapasztalhatja az advent csendre intő üzenetét, az együtt várakozás örömét.

Az angyal csengője

Az advent és a karácsony közötti időszak legismertebb néphagyománya a "betlehemezés" - fogalmaz Baráthné Czeglédi Márta harsányi katolikus hitoktató. Jézus születését eleveníti fel ez a népi dramatikus játék. A betlehemezés szokása tájanként változhat, de mindenkori szereplője Mária, József, Jézus, az angyalok és a pásztorok. A betlehemezés kelléke a fából készült hordozható betlehem, jászol, abban fekszik a kis Jézus.

Karácsonykor, a szenteste előtt, amikor már kezd besötétedni, megszólal az angyal csengője;’ Ne féljetek emberek! Nagy örömet hirdetek….!”,majd pásztorjáték vagy misztériumjáték formájában megelevenedik előttünk annak a szent éjszakának a misztériuma. Harsányban az emlékek a múlt század elejéig nyúlnak vissza. Még élnek a községben olyan idős emberek,akik az 1900-as évek elején gyerekként énekeltek,játszottak betlehemest egészen a II.világháborúig. Ezután Sály mellől Tarizsából jöttek Harsányba betlehemezni gyalogosan,házról-házra járva. Az 1970-es évektől ismét visszakerült a pásztorjáték a templomba, azóta a hitoktatók tanítják be azokat gyerekeket, akik hittanórára is aktívan járnak. A község gyermekei az éjféli mise előtt adják elő játékukat karácsony szent éjszakáján. Előfordult már az is, hogy a harsányi gyerekek az ünnepek előtt a miskolci gyermekkórházban is felléptek, hogy kedveskedjenek beteg társaiknak. Mert a Misztérium minden évben lehetőséget kínál, hogy a elmélyüljünk titkaiba - érvelt Baráthné Czeglédi Márta.

Szent Család járás

Nagyon régi szokás Harsányban karácsony előtt a Szent Család járás, már édesanyám gyerekkorában - 1927-ben - is ápolták ezt a hagyományt, anyukámtól hallottam - mondja Tóth Erzsébet, aki 20 évig volt postás a településen és már nyugdíjas. Átmeneti szünet után 1974-ben újra felelevenítődött e tradíció, a római katolikus plébános, Sály Miklós atyának köszönhetően. Minden utcában, ahol katolikusok laktak. Ez a mai napig élő szokás. Karácsony előtt, december 15-től kilenc napon át általában kilenc közel lakó család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. Az utcán a "Szállást keres a Szent Család..." kezdetű énekkel vonulunk. Minden este más házhoz térünk be, ahol a már előre feldíszített oltárra helyezzük a szobrot vagy képet. Itt együtt imádkozunk, énekelünk.

Nagymamám mesélte, hogy még az 1940-es évek előtt Emődről jöttek a betlehemesek kis templomukkal és járták a házakat a karácsony előtti héten - jelentette ki Fábián Ágnes harsányi pedagógus, könyvtáros. Köszöntötték a kis Jézus születését, elmondták jókívánságaikat s énekeltek a ház lakóinak. A házigazdától játékukért adományt kaptak. Szalonnát, kolbászt, süteményt, gyümölcsöt, némi pénzt a gazdagabb helyeken. Iskolánkban évtizedek óta igyekszünk olyan karácsonyi műsorokat színre vinni amelyek a régi időkre emlékeznek. Népi betlehemesekkel készülünk. Volt olyan évünk amikor a szereplő gyerekek családjaihoz is elmentünk s előadtuk játékunkat s útba ejtettük a polgármesteri hivatalt is. Örömmel fogadtak bennünket s nem maradt el jutalmunk sem. Mint réges-régen az adományuk sütemény és csokoládé volt- idézte fel emlékeit Fábián Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában