Bencze József országos fõkapitány: jövõre kevesebb fizetett túlórát vállalhatnak a rendõrök

Az idei évben kevesebb túlórát vállalhatnak a rendõrök, mert nem kapnak annyi támogatást, mint tavaly – mondta Bencze József országos rendõrfõkapitány a rendõrség csütörtöki, parancsnoki állománygyûlésén, melyen Bajnai Gordon miniszterelnök és Forgács Imre, igazságügyi és rendészeti miniszter is értékelte a rendõrség tavalyi munkályát. A fõkapitány a kihívások évének nevezte 2009-et: megemlítette, hogy elfogták a romák elleni támadások, és a Cosma-gyilkosság gyanúsítottjait, mint ahogy a politikusok elleni merényletre készülõket is sikerült elfogni.

A rendõrök tavaly 4,4 millió fizetett túlórát vállaltak, mellyel 2100 rendõr munkályát végezték el. Idén, a megszorítások miatt ennyi fizetett túlórára nem lesz lehetõség – hangsúlyozta a fõkapitány. Mint mondta, 2007-ben valamennyivel 35 ezer fölött volt a rendõrök létszáma, ez a szám 2009-ben 43 ezer fölé nõtt. Az állományt megtartó intézkedésekkel 160 rendõr vállalta, hogy visszatér a nyugdíjból és újra munkába áll, 2227 pedig a ledolgozott 25 év munkaviszony után újabb 3 vagy 5 évre kötött szerzõdést a rendõrséggel. Ezért havi bruttó 50 ezer forintot kapnak a fizetésükön felül. A rendõrségtõl való korábbi kiáramlás lelassult, a tiszthelyetteseket érintõ fluktuáció azonban még mindig jelentõs. A rendõrök átlagéletkora valamivel nõtt, jelenleg 33,8 év. A fõkapitány hangsúlyozta, hogy “A közterületi biztonság éve”-nek nevezett tavalyi évben sikerült elérni, hogy a közterületeken elkövetett bûncselekmények száma 17,2 százalékkal csökkenjen 2008-hoz képest. A bûncse! lekmények közül nõtt a nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölések száma, és az etnikai kisebbségek elleni támadások is.

Bencze József az eredmények közül kiemelte, hogy az autólopások 18, a betöréses lopások 12, a kábítószerrel való visszaélés pedig 10 százalékkal csökkent. Az utakon 18 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évvel ezelõtt, és 8 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma is. 2009-ben 52 ezer autós összesen több mint 157 ezer büntetõpontot kapott. A tervek szerint március-áprilisig újabb 250-300 sebességmérõt vásárolnak és helyeznek üzembe, hogy a gyorshajtókat még hatékonyabban szûrhessék ki.

Forgács Imre, igazságügyi és rendészeti miniszter kiemelte, hogy már készül az a törvénytervezet, amely szigorítani fogja a fegyvertartáshoz jutás feltételeit, többi közt kötelezõ pszichológiai vizsgálatot javasol azoknak, akik bármilyen fegyvert tartanak. A miniszter az idei év legfontosabb feladatának a lakosság biztonságérzetének javítását tûzte ki célul, kiemelve az ország északkeleti megyéit, és a dél-dunántúli térséget.