Bencze József: kacsa az NNI vezetőinek leváltásáról szóló hír

Kacsának nevezte Bencze József országos rendőrfőkapitány azt a hírt, hogy leváltaná az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőjét és helyettesét. A parancsnok teljeskörű vizsgálatot rendelt el a szervezetnél, ahonnan július végén államtitoknak minősített dokumentum került ki egy újságíróhoz.

Bencze József a Független Hírügynökségnek csütörtökön azt mondta: teljeskörű vizsgálatot rendelt el azután, hogy valaki egy államtitoknak minősülő dokumentumot juttatott ki az NNI Aradi utcai épületéből. Nemcsak a konkrét ügyben kell vizsgálódni, hanem az államtitoknak minősülő összes iratot át kell nézi – tette hozzá.

A főkapitány elmondta, hogy aki az államtitoksértéssel összefüggésbe hozható, annak büntetőjogi következményekkel, a szervezet munkatársának pedig a szolgálati viszonyt érintő következményekkel is számolnia kell. “Olyan szabályrendszer van, amely egyértelműen megmutatja, hogy ki, mikor és miben hibázott, ki juttatta ki az iratot.” – tette hozzá.

Bencze József véleménye szerint nem az elsőszámú vezetőket terheli a felelősség, ha valaki egy iratot szándékosan kilop a rendőrségtől, feltéve, hogy a vezetők egyébként a rendszert jól működtetik, megfelelően ellenőrzik.

Az NNI vezetőinek esetleges leváltásáról a Magyar Hírlap írt csütörtöki számában.