Bencze: A gyújtóbombák ügyében vizsgálják a terrorcselekmény előkészületét is – MTV

Három darab ötliteres ballont, több gyújtószerkezetet és csőbombákat is találtak abban az autóban, amelyet a Nyugati téri felüljárónál tartóztattak fel – mondta péntek reggel a köztévé Nap-kelte című műsorában az országos rendőrfőkapitány. Bencze József szerint a távirányítású gyújtóbombák 20-30 méteres körzetben pusztíthattak volna, így akár a felüljárót is megrongálhatta volna.

A jármű sofőrjét már kihallgatták, ám egyelőre mindent tagad – mondta Bencze József. A magyar férfi lakásában házkutatást is tartottak, ahol robbanószerkezetek előállításához szükséges felszereléseket és tervrajzokat is találtak. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfit terrorcselekmény előkészülete közben érték-e.

Csütörtökön országszerte 611 bejelentett rendezvényt tartottak, ám a rendőröknek csak egyetlen esetben kellett beavatkozniuk. A Markó utcába beszorított tüntetőknél 50 Molotov-koktélt és számos szúró- vágófegyvert találtak. Bencze József szerint ezekkel egyértelműen a rendőrökre akartak támadni. A rendezvényeket egyébként országszerte 6200 rendőr biztosította. Sokakat vidékről vezényeltek a fővárosba – mondta az országos rendőrfőkapitány.