Bencsik János: Szemléletváltás szükséges az energiapolitikában

A vállalkozás szabadságát tiszteletben tartva, a jelenleginél erõsebb állami szerepvállalásra van szükség az ország energiaellátásában – mondta Bencsik János csütörtökön a Budapesti Mûszaki Egyetemen, a Gazdasági és Menedzsment Szakmai Heteken tartott elõadásán. A Fidesz szakpolitikusa szerint biztosítani kell a Magyar Energia Hivatal függetlenségét és fejleszteni kell a közösségi közlekedést is.

Bencsik János az ország energiaellátásának legfajsúlyosabb kérdései között a földgázfogyasztás túlsúlyosságát, a megújuló-energia hasznosítás minimális szintjét, az épületek pazarló energiafelhasználását, valamint az energiatakarékos közlekedésfejlesztési stratégia hiányát említette. További gond a politikus szerint, hogy áttekinthetetlenek az energiatörvények, túlságosan koncentrált az energiapiac, az ágazattal kapcsolatos fogyasztóvédelem pedig gyenge.

A Fidesz szakpolitikusa elsõdlegesnek tartja a lakossági, intézményi és gazdasági fogyasztók biztonságos ellátását, a legkisebb költség elvének figyelembevételével, és a környezeti szempontok fokozott érvényesítésével. Bencsik János hozzátette, hogy az állam szabályozási szerepének erõsítése érdekében biztosítani kell a Magyar Energia Hivatal függetlenségét és szükség lenne az államilag finanszírozott, de független fogyasztóvédelem létrehozására is.

Kiemelt cél az ország energiafüggõségének csökkentése, többek között a megújuló energia növelésével. Ehhez a politikus szerint szükség van nukleáris energiára és a magyarországi szénkészletek kiaknázására is.

Az energiatakarékosság érdekében a közösségi közlekedés versenyképességét is helyre kell állítani – mondta elõadásában Bencsik János.Sporthírek