Bemutatták Magyarország környezeti teljesítményértékelését

A köztársasági elnök szerint nagy szüksége lenne Magyarországnak ökológiai-szociális perspektívára, amit széles társadalmi vitával, és végül konszenzussal kellene kialakítani. Sólyom László úgy látja, hogy ezzel szemben az Országgyűlés napirendjén éppen az állampolgári részvétel lehetőségeinek korlátozása szerepel. Az államfő erről a Magyarország környezetpolitikai teljesítményének értékeléséről szóló OECD-kiadvány budapesti bemutatóján beszélt csütörtökön.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentésével kapcsolatban Sólyom László megjegyezte: a független szakértői vélemény mindig értékes segítség, de most, hogy a következő két évben itthon három választás (európai parlamenti, országgyűlési, önkormányzati) jön, különösen az. Ez a sorozat páratlan esély a politikai tervezésre Magyarország történetében. Például arra a kérdésre kell válaszolni a választóknak a következő 18 hónapban háromszor is, hogy milyen programmal kívánjuk tovább folytatni az 1989-ben megkezdett átmenetet – fogalmazott.

Az államfő szerint ellentmondások feszülnek a magyarok lehetőségei és a magyar politika között. Nagy társadalmi áldozatok árán próbálják helyreállítani a költségvetés egyensúlyát, de mindeddig kihasználatlan maradt például a “szennyező fizet” elvet, de hasonló tartalékok vannak a zöld adók alkalmazásában is – magyarázta Sólyom László.

A környezetvédelmi miniszter szerint korrekt és pozitív az OECD értékelése. Szabó Imre kifejtette: számos pozitív megállapítást tesz a dokumentum, például a környezeti demokrácia erősítését, a zöld ombudsman megbízását és a megújuló energiák arányának növekedését. Ugyanakkor 46 konkrét ajánlást is megfogalmaztak abban. A javaslatok szerint tovább kellene javítani például a levegő minőségét, az energiahatékonyságot, a települési szennyvízkezelést és az ehhez szükséges gazdasági ösztönzőket – mondta.

Angel Gurría, az OECD főtitkára gratulált Magyarországnak az elmúlt 10 év környezeti tevékenységéhez. Az eredmények között megemlítette a jogszabályok megújításának folyamatát, a légszennyezés csökkentését, a környezeti demokrácia erősödését, és Magyarország proaktív hozzáállását a nemzetközi környezetvédelmi kérdések kezelésében. A főtitkár felhívta a figyelmet azokra az ajánlásokra, amit az OECD megfogalmazott. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: meggyőződése, hogy gazdasági előnyökkel jutalmazza Magyarországot az, amit a környezetvédelmi fejlesztés terén tesz majd.