Bemutatták a rendőrség új műveleti központját

A fővárosban kihelyezett több száz kamera képét láthatják, illetve a rendőri egységek közötti rádióforgalmazást, valamint a szervezők és a rendőrök közötti egyeztetést is hallhatják március 15-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság műveleti irányító központjában. A kép- és hanganyagokat szükség esetén rögzítik is, így később akár bizonyítékként is felhasználhatók az esetleges jogsértők ellen – hangzott el kedden a műveleti központ sajtóbemutatóján. A központban március 15-én körülbelül harmincan lesznek majd.

A Teve utcai rendőrpalotában működő műveleti irányító központból fogják nyomon kísérni teljesen új elvek alapján a rendőrök a március 15-i eseményeket. A teremben látható lesz majd a fővárosban kihelyezett térfigyelő kamerák bármelyikének a képe, illetve a rendőrség kamerás mikrobuszainak felvétele is, amelyeket a rendezvények helyszínére irányítanak. A képeket szükség esetén rögzítik is, így azt később akár bizonyítékként is fel lehet használni – mondta el keddi tájékoztatóján Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és közlekedésbiztonsági főosztályának vezetője.

A központban ezen kívül hallani fogják majd a rendőri csapatok rádióforgalmazását, illetve azokat a beszélgetéseket is, amelyek a rendezvények szervezői és a rendőrök között zajlanak. A hanganyagokat rögzítik, később pedig jegyzőkönyv készül azokról.

A rendezvények biztosításában részt vevő rendőröknél lévő úgynevezett EDR rádióban lévő GPS-nek köszönhetően a rendőrök mozgását is figyelni tudják. Így nem is kell majd mindig jelenteniük a parancsnokoknak, hiszen a kivetítőkön látni lehet a csapatok mozgását.

Komáromi Endre elmondta, hogy gyakorlatilag a műveleti központból fogják majd irányítani a rendőröket. Hiszen a kamerák képein jól látszik majd, hogy hol mekkora tömeg gyűlt össze és békés szándékúak-e.

Az irányító központban március 15-én körülbelül 30-an lesznek, a parancsnok Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lesz. A rendőrszékházban lesz ezen kívül még Bene László országos- és Gergényi Péter fővárosi rendőrkapitány, ők bármikor a teremből is nyomon követhetik az eseményeket.Sporthírek