Bemutatkozott a bombával riogató

Bemutatkozott a bombával riogató
Bemutatkozott a bombával riogató
Nyíregyháza – Terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette ügyében hirdetett jogerős ítéletet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság dr. Bálint Tibor büntetőtanácsa.

A vádlot tB. László (27) érpataki lakos múlt év április 17-én húsvét másnapján beutazott Nyíregyházára locsolkodni. Eközben „kissé” felöntött a garatra. A MÁV állomáson bóklászott, amikor 15 órakor támadt egy ötlete: egy telefonfülkéből felhívta a rendőrség ügyeletét: “Azt szeretném közölni, hogy az állomáson bombát helyeztem el, nem merjenek mozdulni, mert robbanni fog.” Kis idő múlva a hívást megismételte. Hozzátette: másfélmillió forintot követel, ha megkapja nem lesz baj, ám akkor be is mutatkozott!? Közben a járőrök a helyszínre érkeztek és még a fülkében telefonálás közben fülön csípték a riogatót.

A férfi beismerte a tettét. Elmeszakértő is vizsgálta, ám megállapították nem volt korlátozva a bűncselekmény elkövetésének súlyának felismerésében, csupán részeg volt.

A bíróság a vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztve. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője tudomásul vett, így a jogerős.

Enyhítő, súlyosító körülmény

Az ítélet meghozatalakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között: a vádlott által elkövetett bűncselekmény fajta az utóbbi időben elszaporodott országszerte.

Enyhítőként vette viszont figyelembe az elsőfokú bíróság: a vádlott beismerő, tényfeltáró vallomását, megbánó magatartását, s azt, hogy cselekményével végül is nem zavarta meg a vasúti közlekedést, mivel elfogásakor azonnal közölte, nincs semmilyen robbanószerkezet a pályaudvaron, így azt nem kellett lezárni és átvizsgálni.