Bemutatjuk a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületét

Moncsos Péter
Moncsos Péter
A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete 1983-ban, Debrecenben alakult meg. Az egyesület nyáron sem pihen. Folyamatosan érkeznek külföldi egyetemisták klinikai szakmai gyakorlatra, akiknek a MOE szervezi a programokat az ittlétük alatt. MOE-ismertető [.pdf – 912KB]

Az orvostanhallgatók egyesülete a cseregyakorlatok szervezését egész évben végzi. Debrecenben folyamatosan tudnak fogadni külföldi vendégdiákokat. A többség azonban nyáron érkezik.

A hazai medikusok szintén élnek a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségével. „Évente negyven-negyvenöt debreceni orvostanhallgató vehet részt a külföldi cseregyakorlati programban az egyesület szervezésében és körülbelül ugyanennyi külföldi diák választja Debrecent gyakorlata helyszínéül” – mondta Koncsos Péter a MOE Debreceni Helyi Bizottságának elnöke, aki Katalóniában is gazdagodott szakmai tapasztalatokkal.

Feltétlenül hasznosnak tartja a külföldi gyakorlatot, ahol új technikákat lehet tanulni, más rendszereket lehet megismerni, a nyelvtudást lehet fejleszteni, valamint egy másik kultúráról közvetlenül lehet benyomást szerezni.

A MOE az orvostanhallgatók világszervezetének (IFMSA) tagjaként több megelőző célú programba is bekapcsolódott. Ilyen a SCORA, melynek az AIDS és a nemi betegségek megelőzése a célja, a SCOPH, mely az egészségfejlesztést-megőrzést helyezi a középpontba, továbbá az utóbbi keretében tavaly, 2006-ban indult Kardiovaszkuláris- és Tumorprevenciós program, mely az érrendszeri betegségekre és a veszélyes daganatokra fordítja a figyelmet.

A SCHOP program keretében nemcsak a kábítószer, az alkohol és a dohányzás káros következményeit ismertetik, hanem a tudatos étkezésre és testmozgásra is hangsúlyt fektetnek. Az elnök külön hangsúlyozta, hogy a kurzusok, rendezvények szervezésében, valamint a szakmai és tudományos cseregyakorlatok lebonyolításában szoros kapcsolatot tartanak fenn a DEOEC elismert oktatóival, klinikáival és elméleti intézeteivel, akik színvonalas munkájukkal mindig is segítették az egyesület munkáját.

Prevenciós előadásaikat elsősorban a középiskolákban tartják, ahol a diákok kötetlenül kérdezhetnek, beszélhetnek. Ekkor az osztályfőnökük nincs jelen a teremben.Az egyesület tagjai egyhetes képzésen vesznek részt, hogy a fenti programokon előadhassanak.

Szintén fontos tevékenysége az egyesületnek a Teddy Maci kórház, amit többnyire az óvodákban mutatnak be. A gyerekeket bevonják a maci orvosi vizsgálatába, kezelésébe, operálásába. Ezzel a kicsik fehérköpeny fóbiáját csökkentik, akiket ezután könnyebben vihetnek a szülők orvosi rendelőbe.

A MOE programokban végzett tevékenységért pont jár a hallgatóknak. Ezek alapján nagyobb eséllyel pályázhatnak külföldre, illetve a MOE kurzusokon tanultak a vizsgákon is hasznosak lehetnek a későbbi tanulmányaik során.
Népszerű az orvostanhallgatók körében a Jelbeszéd kurzus is, amin mindig nagy számban vesznek részt.

Az elmúlt három évben több új rendezvényt is elindítottak a „moésok”. Ilyen az AIDS és a dohányzás elleni világnapi kivonulás, amikor nagyobb forgalmú helyeken pl. egy szál cigarettát egy almára lehet becserélni, vagy Guiness rekordot döntenek azzal, hogy a világ több pontján ugyanakkor csengetnek, ezzel hívva fel a figyelmet a HIV vírus okozta betegségre.

A nyári fesztiválokon is lehet velük találkozni. Vérnyomást, vércukorszintet mérnek, valamint a prevencióval is kiemelten foglalkoznak.

N.N.S.