Belügyi katonai egységeket vezényeltek Kárpátaljára

Hétfőtől egy 150 fős belügyi egység igyekszik felvenni a harcot Kárpátalján az illegális erdőirtásokkal, az embercsempészettel és a kábítószercsempészettel – közölte kedden az UNIAN ukrán hírügynökség. Nem hivatalos információk szerint a belügyminiszter az államfő által kinevezett megyei rendőrkapitány ellen próbál terhelő adatokat gyűjteni ezzel a módszerrel, miután hivatalos úton nem sikerült leváltania.

Hétfőn egy 150 fős belügyi alakulat érkezett Kárpátaljára, hogy – úgymond – segítséget nyújtson a helyi rendőrségnek az egyre aggasztóbb közbiztonsági helyzet megoldásában. A kontingensben a Jaguár nevű különleges ezred tagjai is helyet kaptak.

Jurij Lucenko belügyminiszter azt követően szánta el magát erre a lépésre, hogy több ízben is akadályba ütközött, amikor a kárpátaljai rendőrfőnököt akarta leváltani. Legutóbb a belügy Kárpátalja Megyei Főosztályának átszervezésével próbálkozott, ám ezt a rendeletét a bíróság semmissé nyilvánította. Számos politikus úgy véli, hogy mindennek hátterében az Elnöki Titkárság kárpátaljai származású vezetője, Viktor Baloga áll, aki így próbálja ellehetetleníteni a Júlia Timosenkót támogató tárcavezetőt.

Mindenesetre tény, hogy a belügyi egység két héten át a megye kilenc járásában vizsgálódik majd. A hivatalos indoklás szerint a kontingens ezen időszak alatt az illegális fakitermelések, a korrupció, az embercsempészet és a drogkereskedelem elleni harcban hivatott segíteni a helyi rendőrség munkáját.

Jurij Lucenko tárcavezető múlt heti ungvári sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a belügyi egységek kárpátaljai jelenlétével egyidőben belső ellenőrzés keretében vizsgálják meg Viktor Csepak megyei rendőrfőnök tevékenységének eredményességét.