Bélszín és laposhal – vacsorával kezdődött a világ vezető gazdaságainak csúcstalálkozója

Helyi marhasültet és a Sárga-tengerből származó laposhalat szolgáltak fel a politikusoknak a dél-koreai nemzeti múzeumban csütörtökön, ahol ezzel kezdetét vette a világ vezető gazdaságát tömörítő, úgynevezett G20-ak csúcstalálkozója.

A szöuli vacsorán, 19 ország, az Európai Unió, illetve nemzetközi szervezetek vezetői és delegációik, összesen 150 ember vett részt.

A tanácskozás fő témája a pénzügyi és gazdasági válság, a növekedés beindítása és az egyensúlytalanságok felszámolása lesz. Bár súlyos ellentétek feszülnek a tárgyalók között, a csúcstalálkozó előtt az amerikai és a kínai elnök megígérte együttműködnek a gazdasági növekedés érdekében. Korábban Barack Obama az összes résztvevőtől kérte, hogy tegyék félre ellentéteiket és dolgozzanak együtt a globális gazdaság talpra állításáért. “Ha minden nemzet hozzátesz, akkor mindannyian hasznot húzhatunk a nagyobb növekedésből” – mondta az amerikai elnök.

Közben több ezren tüntettek Szöulban a csúcstalálkozó ellen. A tiltakozók szerint a G20 döntései csak még nagyobb fájdalmat okoznak majd a szegényeknek. A mezőgazdaságból illetve más kétkezi munkából élők fájdalmát egy temetési menettel szimbolizálták. Erőszakos cselekményről nem érkezett jelentés. Senkit nem tartóztattak le.

Egy nő megpróbálta felgyújtani magát, de miután gyúlékony anyaggal lelocsolta magát, a rendőrségnek sikerült megakadályoznia az önégetést. Indítékát egyelőre nem közölték.

A csúcstalálkozó tárgyalásainak helyet adó kongresszusi központot egyébként két méteres kerítéssel, azon belül egy kisebb műanyag elválasztó fallal, páncélos járművekkel, és több száz biztonsági emberrel védik.
– Független Hírügynökség –