Belsõ ellenõrzést rendelt el Páva Zsolt, mert túl sok bért fizettek ki

Azonnali belsõ ellenõrzést rendelt el Pécs polgármestere a városi oktatási, illetve szociális intézményekben – közölte a Független Hírügynökséggel Nácsa János, az önkormányzat sajtóreferense.

Az intézmények jelentõs része ugyanis több millió, esetenként több tízmillió forinttal több bért fizetett ki, mint amennyit lehetett volna – a vizsgálatok során  ennek okaira keresik a választ.

Az Integrált Szociális Intézményben 38, az 500. sz. Angster József Szakképzõ Iskolában 24, a Kisgyermek Szociális Intézményekben 23, a Megyervárosi Iskolában 21, míg a Pécsi Gyermekotthonban 10 millió forinttal többet költöttek el csak bérekre, mint amennyi a költségvetési rendeletben részükre megengedett volt.

Ezeken kívül még számos intézményben volt több milliós túllépés, de mivel a tavalyi éves beszámolók még nem készültek el mindenhol, a lista egyelõre nem végleges. Páva Zsolt, Pécs polgármestere ennek ellenére azonnali belsõ ellenõrzést rendelt el az érintett intézményekben, a többletköltségeket ugyanis a városnak kellett kifizetnie.

A belsõ ellenõrök arra keresik a választ, mi indokolta a jelentõs többlet kifizetést, illetve mennyire volt indokolt a plusz pénzek kifizetése. Vizsgálják azt is, hogy az intézményvezetõk milyen konkrét intézkedéseket hoztak a költségvetésük betartása érdekében.

A polgármester a vizsgálatokra két hét határidõt adott.

A városvezetés szerint, egyetértve a gazdasági átvilágítást végzõ szakértõkkel, nem megengedhetõ az intézményekben a felelõtlen és sokszor érthetetlen költekezés. Ezért minden ilyen esetet belsõ ellenõrök fognak kivizsgálni.